Nikola конкурира Tesla с брутален пикап на водород Автомобилът може да захранва с ток строителни машини

Карло Кудичини, легендарният вратар и сегашен посланик на „Челси“, ексклузивно пред „Труд“: България е известна с футболните таланти

Храните по БДС – само с български суровини

АПИ: Е-винетки може да се купят от сайта bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване

Пецата от „Hell’s Kitchen Bulgaria“: Може да не спечелих шоуто, но спечелих сърцата на хората Най-забавният участник се ожени

Борисов инспектира строителните дейности на магистрала „Европа“ (ВИДЕО)

Караянчева: В трите години от мандата си президентът чертае разделителни линии Надявам се, че той ще промени отношението си спрямо влизането на България в ERM 2, заяви председателят на НС

Трилър с изчезналата българка на остров Родос Отишла да изхвърли боклука и да се разходи, оттогава следите й се губят

Китаец почина в Банско, вероятно е получил инфаркт

С пошлост и арогантност доубиват Вапцаров Литературни “пехотинци” правят жалки опити да атакуват таланта на поета

Ръководството на „Лафка“: Спираме оперативната си дейност заради законовите ограничения и въвеждането на държавен монопол Компанията разполага с финансов ресурс за погасяване на задължения си

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Явор Бахаров в разложкия съд

7 000 долара за еротичен круиз в Гърция

Безрадостната участ на националните кумири Горкият дякон Васил Кунчев ни гледа от небесните жилища и цъка с език

Премиерът Борисов: През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината

Карадайъ: Председателството беше като партийно мероприятие на ГЕРБ Имахме технически успехи, за съществената част не сме имали и очаквания, заяви лидерът на ДПС

Това беше едно нормално, протоколно събитие, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по отчета на правителството в Народното събрание за българското председателство на Съвета на ЕС.

За България като първо председателство беше важно да се видим като отговорен посредник в изпълнението на задачите на председателството, каза Карадайъ. За техническата част имаме успехи, за съществената част не сме имали и очаквания, заяви той.

Демонстрира се отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната, предупреди председателят на ДПС.

Председателството беше като партийно мероприятие на ГЕРБ. То е на България, а не на управляващата партия, заяви Карадайъ.

Оставаме в периферията и далеч от ядрото на ЕС. Нямаме ясен хоризонт за еврозоната и за Шенген, констатира той.

Нека да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите и да извършим нужните реформи, призова Карадайъ.

Цялото изказване на Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ!

УВАЖАЕМИ ГОСТИ!

Председателството на България приключи, започна председателството на Австрия. По системата, въведена с Договора от Лисабон, в ролята си е поредната държава от поредната тройка. В тази връзка нищо особено не се е случило – председателството се сменя на ротационен принцип на всеки 6 месеца между държавите членки. Това е протоколното измерение на председателството. Едно ротационно, рутинно, нормално, протоколно политическо събитие.

В исторически план обаче за България това е първото председателство и беше важно за нас като държава, държавни органи и институции, като граждани и нация. Да се видим като отговорен посредник при изпълнението на задачите на председателството – планиране и ръководене на заседанията на Съвета, представителство в отношенията на Съвета с другите институции на ЕС.

По-същественото, разбира се, бе да видим как изпълняваме функцията на председателството по насочване и стимулиране на работата на Съвета по законодателството на ЕС, по осигуряване на приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. Да видим и преценим на какво ниво е нашата дипломация, как бихме могли да използваме съответните инструменти, да направим важни за дневния ред на Съвета и на ЕС и значимите за нашата страна въпроси, без да е необходимо ние да сме формалните вносители.

Днес чухме отчета по програмата. С лекота се отчита организационно-техническото изпълнение: с присъщата статистическа справка. Разбира се, за съществената част на събитието не сме имали и очаквания.

По техническите ангажименти на председателството безспорно имаме успех и ние споделяме добрите оценки.

В същото време си даваме сметка, че гражданите на ЕС, включително и българските граждани, очакват конкретни решения на конкретните проблеми, всички искаме да видим, че Съюзът се грижи за общата ни сигурност, просперитет и благополучие. Искаме да видим по-малко бюрокрация и повече проактивно поведение на държавите членки и примерът можеше да бъде даден от нас.

По един от основните приоритети „Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване“ няма с какво да се похвалим.

Дебатът за Многогодишната финансова рамка след 2020 г. на практика започна, само за да се развие в следващото председателство.

В Кохезионната политика след 2020 г. има отстъпление.

Общата селскостопанска политика не присъства като тема.

Икономическият и паричен съюз също.

Културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС отсъства.

По една от приоритетните теми – трудовата мобилност, където отчитаме постигнати резултати, какво всъщност се случи със сектор „Транспорт“?

Българското председателство в началото декларира, че ще работи за функционално единство както между държавите членки, така и между европейските институции. Но като че ли се забрави, че България е част от ЕС и че българските граждани са част от общността на европейските граждани.

Войната между институциите в страната получи нов импулс. Разделението и противопоставянето в обществото също. Омразата и ксенофобията достигнаха поредния връх. Демонстрира се отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната…

В навечерието на председателството, приемайки че то е партийно мероприятие на управляващите, имаше призиви към опозицията за добронамерено поведение. Председателството е на България, а не на управляващата партия.

Отново подчертаваме, че ДПС е опозиционна на това управление в страната, но не беше опозиция на председателството, както не е опозиция по нито един значим национален приоритет.

Геостратегическите интереси на България изискват евроатлантическо позициониране на Балканите и това е неизменната позиция на ДПС. Само така може да се осигури траен мир в региона и в Европа.

Днес отчитаме като голям успех поставянето на темата за Западните Балкани.

Но нали си даваме сметка, че оставаме в периферията и далеч от ядрото на Съюза. Че регионът впечатлява с вътрешно напрежение и противопоставяне.

Нямаме ясен хоризонт за Еврозоната и за Шенген. Дори не успяхме да провокираме такъв дневен ред. За да покажем, че не просто имаме добра техническа и организационна подготвеност, а имаме визия плюс приоритети за развитието на Европа, региона и страната. Че имаме дипломация. Да покажем зрялост, решимост и отговорност.

ДПС направи необходимото България да получи подкрепата на европейските либерали по значимите за страната теми – Еврозоната и Шенген, преди европейските избори през 2019 г.

За съжаление Правителството не можа да се възползва от тази подкрепа.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ!

От 1 година правителството се фокусира върху председателството и загърби вътрешните проблеми. Сега е време за работа, работа и пак работа!

Всичко онова, което се посочва като условие за трайно утвърждаване на мира в нашия регион и възможност за просперитет, е време да се прилага вътре в страната. България може да се похвали с мирния преход към демокрация и запазването на мира в страната и ДПС има важен принос в исторически план за това. Това са факти и премълчаването, отричането, изопачаването им само могат да мистифицират реалното политическо време.

Нека да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите и да провеждаме отговорна държавна политика. Да извършим нужните реформи, без отлагане, без подмяна и палиативни мерки.

Да прелегитимираме евроатлантическата си ориентация, верността си към европейските ценности и силата на Българския етнически модел. Да се противопоставим на омразата, агресията, ксенофобията, на радикализмите и национализмите.

Демокрацията няма алтернатива. Заедността няма алтернатива. Междуетническата толерантност няма алтернатива. Нека това да бъде обединителната национална идея в перспективата на европейското ни развитие.

Благодаря за вниманието.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.