ЕК със съвети към бизнеса как да се подготви за Брекзит

Министри тачат Николай Хайтов

Прокуратурата обвини 60-годишния шофьор, карал автобус пиян

Груевски във фейсбук: Продължава политическото преследване срещу мен

Министър Ангелкова в Сърбия: Да промотираме Балканите като туристическа дестинация България е страна партньор на 41-ия Белградски панаир на туризма

Взломиха магазин за компютри и телефони в Търговище Ударът е извършен за секунди от професионалисти

България и Македония ще честват заедно цар Самуил

Фандъкова стана „Доктор хонорис кауза“ на Медицинския университет (СНИМКИ) 21 млн.лв. дава Столичната община за здраве

Столичните социалисти ще отбележат Деня на защитника на Отечеството

Великобритания отбелязва напредък в преговорите с ЕС, заяви говорител на Мей

5 г. затвор за източени дебитни карти

Кметът на Бургас представи нови специалности в гимназиите пред бизнеса Ремонт на самолети и електрически автомобили

ЦИК: Продължаваме подготовката за евроизборите Нашият състав също започна два месеца преди предходния вот, припомни говорителят Камелия Нейкова

Осъдиха стриптийзьорка, обрала немски турист

Грешник за „Левски“ свири дербито

Карадайъ: Председателството беше като партийно мероприятие на ГЕРБ Имахме технически успехи, за съществената част не сме имали и очаквания, заяви лидерът на ДПС

Това беше едно нормално, протоколно събитие, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по отчета на правителството в Народното събрание за българското председателство на Съвета на ЕС.

За България като първо председателство беше важно да се видим като отговорен посредник в изпълнението на задачите на председателството, каза Карадайъ. За техническата част имаме успехи, за съществената част не сме имали и очаквания, заяви той.

Демонстрира се отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната, предупреди председателят на ДПС.

Председателството беше като партийно мероприятие на ГЕРБ. То е на България, а не на управляващата партия, заяви Карадайъ.

Оставаме в периферията и далеч от ядрото на ЕС. Нямаме ясен хоризонт за еврозоната и за Шенген, констатира той.

Нека да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите и да извършим нужните реформи, призова Карадайъ.

Цялото изказване на Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ!

УВАЖАЕМИ ГОСТИ!

Председателството на България приключи, започна председателството на Австрия. По системата, въведена с Договора от Лисабон, в ролята си е поредната държава от поредната тройка. В тази връзка нищо особено не се е случило – председателството се сменя на ротационен принцип на всеки 6 месеца между държавите членки. Това е протоколното измерение на председателството. Едно ротационно, рутинно, нормално, протоколно политическо събитие.

В исторически план обаче за България това е първото председателство и беше важно за нас като държава, държавни органи и институции, като граждани и нация. Да се видим като отговорен посредник при изпълнението на задачите на председателството – планиране и ръководене на заседанията на Съвета, представителство в отношенията на Съвета с другите институции на ЕС.

По-същественото, разбира се, бе да видим как изпълняваме функцията на председателството по насочване и стимулиране на работата на Съвета по законодателството на ЕС, по осигуряване на приемственост в изпълнението на програмата на ЕС, систематичност на законодателните процеси и сътрудничество между държавите членки. Да видим и преценим на какво ниво е нашата дипломация, как бихме могли да използваме съответните инструменти, да направим важни за дневния ред на Съвета и на ЕС и значимите за нашата страна въпроси, без да е необходимо ние да сме формалните вносители.

Днес чухме отчета по програмата. С лекота се отчита организационно-техническото изпълнение: с присъщата статистическа справка. Разбира се, за съществената част на събитието не сме имали и очаквания.

По техническите ангажименти на председателството безспорно имаме успех и ние споделяме добрите оценки.

В същото време си даваме сметка, че гражданите на ЕС, включително и българските граждани, очакват конкретни решения на конкретните проблеми, всички искаме да видим, че Съюзът се грижи за общата ни сигурност, просперитет и благополучие. Искаме да видим по-малко бюрокрация и повече проактивно поведение на държавите членки и примерът можеше да бъде даден от нас.

По един от основните приоритети „Бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване“ няма с какво да се похвалим.

Дебатът за Многогодишната финансова рамка след 2020 г. на практика започна, само за да се развие в следващото председателство.

В Кохезионната политика след 2020 г. има отстъпление.

Общата селскостопанска политика не присъства като тема.

Икономическият и паричен съюз също.

Културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС отсъства.

По една от приоритетните теми – трудовата мобилност, където отчитаме постигнати резултати, какво всъщност се случи със сектор „Транспорт“?

Българското председателство в началото декларира, че ще работи за функционално единство както между държавите членки, така и между европейските институции. Но като че ли се забрави, че България е част от ЕС и че българските граждани са част от общността на европейските граждани.

Войната между институциите в страната получи нов импулс. Разделението и противопоставянето в обществото също. Омразата и ксенофобията достигнаха поредния връх. Демонстрира се отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната…

В навечерието на председателството, приемайки че то е партийно мероприятие на управляващите, имаше призиви към опозицията за добронамерено поведение. Председателството е на България, а не на управляващата партия.

Отново подчертаваме, че ДПС е опозиционна на това управление в страната, но не беше опозиция на председателството, както не е опозиция по нито един значим национален приоритет.

Геостратегическите интереси на България изискват евроатлантическо позициониране на Балканите и това е неизменната позиция на ДПС. Само така може да се осигури траен мир в региона и в Европа.

Днес отчитаме като голям успех поставянето на темата за Западните Балкани.

Но нали си даваме сметка, че оставаме в периферията и далеч от ядрото на Съюза. Че регионът впечатлява с вътрешно напрежение и противопоставяне.

Нямаме ясен хоризонт за Еврозоната и за Шенген. Дори не успяхме да провокираме такъв дневен ред. За да покажем, че не просто имаме добра техническа и организационна подготвеност, а имаме визия плюс приоритети за развитието на Европа, региона и страната. Че имаме дипломация. Да покажем зрялост, решимост и отговорност.

ДПС направи необходимото България да получи подкрепата на европейските либерали по значимите за страната теми – Еврозоната и Шенген, преди европейските избори през 2019 г.

За съжаление Правителството не можа да се възползва от тази подкрепа.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ!

От 1 година правителството се фокусира върху председателството и загърби вътрешните проблеми. Сега е време за работа, работа и пак работа!

Всичко онова, което се посочва като условие за трайно утвърждаване на мира в нашия регион и възможност за просперитет, е време да се прилага вътре в страната. България може да се похвали с мирния преход към демокрация и запазването на мира в страната и ДПС има важен принос в исторически план за това. Това са факти и премълчаването, отричането, изопачаването им само могат да мистифицират реалното политическо време.

Нека да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите и да провеждаме отговорна държавна политика. Да извършим нужните реформи, без отлагане, без подмяна и палиативни мерки.

Да прелегитимираме евроатлантическата си ориентация, верността си към европейските ценности и силата на Българския етнически модел. Да се противопоставим на омразата, агресията, ксенофобията, на радикализмите и национализмите.

Демокрацията няма алтернатива. Заедността няма алтернатива. Междуетническата толерантност няма алтернатива. Нека това да бъде обединителната национална идея в перспективата на европейското ни развитие.

Благодаря за вниманието.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.