Каракачанов: Изборът на самолет не е на министъра на отбраната, той е посредник

"Изборът на самолет не го прави министърът на отбраната, той е посредник. Оттук нататък МС, ако вземе под внимание това предложение в доклада, следва решение на НС и следват преговори със САЩ“, каза министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

"При постигане на резултатите, които нас ни интересуват като авиация и МО, следва предложение за подписване на договор, който трябва да бъде изготвен от четирима министри“, уточни той и добави, че "ако то бъде одобрено от МС, следва ратификация на този договор от НС“.

Попитан дали България ще стане заложник на НАТО с купуването на американски самолет, министърът отговори: "Нашата армия отдавна е заложник на безхаберието на българските политици през последните 28 години“. "Американското законодателство е такова, че не предоставя доста голяма част от информацията преди да бъдат избрани и да започнат директни преговори правителство-правителство“, обясни Каракачанов.

На въпрос защо не е поискал право да преговаря с Швеция и Италия, Каракачанов уточни, че с тези две страни няма такива законови пречки. "Както ги има при САЩ, с Швеция и Италия – те са отговорили в максимален обем и на въпросите, които са им зададени чрез офертата, и чрез уточняващите въпроси, които ние изпратихме към трите страни на 3 декември и получихме отговор на 14 декември.

Не вадим никого. Започваме по нов начин да провеждаме нещата. Ако тук не се стигне до договор при взаимно изгодни условия, винаги имаме опция да продължим със следващи“, допълни министърът. Според него при два от проектите допълнителното въоръжение и екипировка ще доведе до нарастване на цените.

"Искам да подчертая, че не става въпрос за преговори между държавата България и фирма, а за преговори между държави. Такова беше предложението към Италия, САЩ и Швеция“, уточни той. "Това, което в хода на разговорите сме получавали, в писмен и устен вид, при разговорите с американската страна е, че цялата информация по отношение на одобряването на цената, може да бъде постигнато само при директни преговори между двете правителства, тъй като при тях процедурата става със санкция на техния конгрес“, посочи Красимир Каракачанов.

"При тази ситуация имаме два варианта, или да спрем проекта и да започнем отначало, което означава да загубим поне година и половина, или да пристъпим към директни преговори с амбицията да подобрим цената, да получим всички параметри, необходими да оформим окончателното становище и да предложим договор“, каза още Каракачанов.

Коментари

Задължително поле