Каракачанов: Намаляването на ДДС за ресторантьорите има за цел да изсветли сектора

Намаляването на ДДС за ресторантьорите има за цел не само да помогне на този бизнес да оцелее, но и секторът да се изсветли. Това, че им помагаме, не означава, че не знаем, че там най-много не се плаща ДДС. Идеята е при по-ниска стойност да нямат мотив да не го плащат. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по Нова ТВ.

„Относно кризата с коронавируса правителството няма за какво да бъде критикувано. Мерките, които се приложиха у нас, бяха стриктно съблюдавани, но не бяха най-твърдите в Европа. Благодарение на мерките ние сме от страните в челната тройка с най-малко загинали“, посочи Каракачанов.

„Стремим се без външни кредити и излишно раздаване на пари да овладеем ситуацията", каза още той. И допълни: „Към момента моите колеги в парламента се справят блестящо със ситуацията с коронавируса“.

„Много наши мерки за справяне с кризата бяха одобрени. От години настояваме да се разбие монопола на хипермаркетите. Оказа се, че българин, собственик на верига магазини у нас, е написал доноса срещу нас в Европа. Българин се опита да прецака държавата си. Аз се радвам, обаче, че министър Танева не е склонна да отстъпи. Солидарността е един красив параван, зад който има само идеи“, коментира Каракачанов.

„Ако пандемията продължи и има нужда първите вноски от парите, които са заделени за военните кораби и бронираните машини, могат да се прехвърлят за следващата година. Това са около 272 млн.“, каза още той.

Относно намаляването на ДДС за книгите, Каракачанов уточни, че идеята е това подпомагане да се насочи само към българските автори.

Каракачанов коментира и предложението за създаване на държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката. "Идеята е да се разбият опитите за картел. Може би целта е държавата, правейки дъмпинг на изкуствено високите цени, да принуди останалите да се водят по нея", каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика