Каракачанов: Ситуацията със сигурността на Балканите не се е променила към по-добро 

Снимка: Архив

Ситуацията със сигурността на Балканите не се е променила към по-добро през последната година. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на годишна конференция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, предаде БГНЕС.

Като примери Каракачанов посочи сложните отношения между Сърбия и Косово, ситуацията в Босна и Херцеговина, политиката на Турция по отношение на Сирия. Вицепремиерът отбеляза, че тези проблеми със сигурността в региона бегло попадат в докладите на нашите партньори от НАТО, а трябва ясно да се говорят и ние не бива да ги подминаваме. Като приоритети през настоящата година министърът открои развитието на три ключови проекта за модернизация на изтребителите, на сухопътните войски и на военноморските сили. Ще продължи и политиката на министерството за увеличаване на заплатите, уверява Каракачанов.

„Основното нещо в армията са хората, каквото и въоръжение да имаме, без тях няма да постигнем нищо“, категоричен е той. Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отбеляза, че предизвикателство в регионален план остава бежанският поток. Според него потенциалът на военния инструмент не е достатъчен, необходими са допълнителни дипломатически, политически и разузнавателни инструменти. Генерал Боцев смята, че с оглед на динамичната променяща се обстановка на Балканите, страната има нужда от нов стратегически преглед на отбраната и визия за развитието на въоръжените сили в дългосрочен план.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България