Каракачанов ще оправя имиджа на армията

Засега без пари, но с добри намерения

Веднага след първото си посещение във военно формирование - 68-а бригада „Специални сили“, което по общо признание е елитно, Красимир Каракачанов реши, че трябва да оттегли внесения в парламента от служебното правителство Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. Не е съгласен с някои оценки, особено с тази, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“. Настоява и за повече препоръки в документа. Тези разсъждения министърът направи на първото заседание на комисията по отбрана, когато представи своя екип.

Ще се наложи обаче да върне времето назад. Според Закона за отбраната и въоръжените сили „Министерският съвет ежегодно до 31 март внася в Народното събрание доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, по който Народното събрание се произнася с решение“. Кабинетът на Огнян Герджиков го внесе на 24 април, но има оправдание, защото в определения срок нямаше парламент. Но това е най-малкият проблем на фона на най-важните решения за армията, които закъсняват не с месеци и дни, а с години и десетилетия.

От политическа гледна точка Красимир Каракачанов най-вероятно е прав. Всеки, който се постави на негово място, ще му бъде неудобно да отиде на срещата на върха на НАТО в Брюксел след една седмица с тази констатация. Ясно е, че с промяната на формулировката едва ли въоръжените ни сили изведнъж ще започнат напълно да изпълняват своите конституционни задължения. И едва ли със смекчаване на иначе острите проблеми МО ще получи повече пари в бюджета си.

От военна гледна точка обаче Красимир Каракачанов не е прав, или може би частично не е прав. В момента дефицитът от кадри във въоръжените ни сили е около 8100 военнослужещи, в т.ч. 5600 кадрови и 2500 резервисти. Тук съм склонен да вярвам на неговия заместник генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. Съгласно военните теории, казва той, ако некомплектът на част или съединение е под 10 процента, се нарушава частично боеспособността им, ако процентът е под 30, те са небоеготови. С оглед на средата за сигурност, посочва заместник-министърът, ние не можем да си позволим въоръжените сили да нямат пълен комплект и пълни способности. Логично е, що се отнася до армията, да има връзка между боеспособността и изпълнението на конституционните задължения. В този случай обаче прозира противоречие между министъра и експертите. Последните са същите, които писаха доклада. Само министърът е друг.

Впечатляват първите изявления на Красимир Каракачанов, с които той защитава труда на военнослужещите и не буди съмнение в искреността си да имаме армия с адекватни способности. Тази му позиция обаче би могла да се приема като несъгласие не само с оценката на служебния кабинет за състоянието на отбраната и въоръжените сили, но и с мнението на президента и върховен главнокомандващ. Знае се, че контрол върху служебното правителство има само държавният глава. Няма да бъде добре, ако оттук прозира друго противоречие, макар и частично.

Каквито и изявления да се правят, без пари нищо не става. Дори и министърът да обявява за герои военнослужещите, които сами си купуват екипировката като парашутистите. На всички е ясно, че е по-добре да служиш в добре финансирана армия, отколкото в бедна и да разчиташ единствено на ентусиазма си. И така сме побеждавали във войните преди 100 години, но сега времето е друго.

Не е обнадеждаваща и приетата от правителството актуализирана средносрочна бюджетна прогноза до 2020 г. С увеличение на военния бюджет от 15-20 милиона, и то чак от 2019 г., добрите намерения ще си останат само красиви приказки. В раздела за отбрана не става и дума за увеличаване на военните заплати, както е например в този за образованието. Дано не се стигне до положението от 1 януари 2020 г. войнишката заплата да бъде колкото минималната работна заплата, както е записано в прогнозата, т.е. 610 лева. Тогава няма да има нужда от доклади.

 

По-скромен е от Николай Ненчев

Ако зависеше от мен, заплатата на един редник нямаше да е 608 лв., а поне 1000 лв., ще направим каквото можем за увеличение на заплатите в бюджет 2018 г., обещава министър Каракачанов при посещението си в 68-ма бригада “Специални сили”. Точно преди година на въпрос на журналисти в парламента каква да бъде заплатата на войника тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев отговори: “Според мен 2500 лева, действително с най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече.” Остана си с най-добрите чувства и с доброто желание.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари