На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Каракачанов ще оправя имиджа на армията Засега без пари, но с добри намерения

Веднага след първото си посещение във военно формирование – 68-а бригада „Специални сили“, което по общо признание е елитно, Красимир Каракачанов реши, че трябва да оттегли внесения в парламента от служебното правителство Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г. Не е съгласен с някои оценки, особено с тази, че „българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС“. Настоява и за повече препоръки в документа. Тези разсъждения министърът направи на първото заседание на комисията по отбрана, когато представи своя екип.

Ще се наложи обаче да върне времето назад. Според Закона за отбраната и въоръжените сили „Министерският съвет ежегодно до 31 март внася в Народното събрание доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили, по който Народното събрание се произнася с решение“. Кабинетът на Огнян Герджиков го внесе на 24 април, но има оправдание, защото в определения срок нямаше парламент. Но това е най-малкият проблем на фона на най-важните решения за армията, които закъсняват не с месеци и дни, а с години и десетилетия.

От политическа гледна точка Красимир Каракачанов най-вероятно е прав. Всеки, който се постави на негово място, ще му бъде неудобно да отиде на срещата на върха на НАТО в Брюксел след една седмица с тази констатация. Ясно е, че с промяната на формулировката едва ли въоръжените ни сили изведнъж ще започнат напълно да изпълняват своите конституционни задължения. И едва ли със смекчаване на иначе острите проблеми МО ще получи повече пари в бюджета си.

От военна гледна точка обаче Красимир Каракачанов не е прав, или може би частично не е прав. В момента дефицитът от кадри във въоръжените ни сили е около 8100 военнослужещи, в т.ч. 5600 кадрови и 2500 резервисти. Тук съм склонен да вярвам на неговия заместник генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. Съгласно военните теории, казва той, ако некомплектът на част или съединение е под 10 процента, се нарушава частично боеспособността им, ако процентът е под 30, те са небоеготови. С оглед на средата за сигурност, посочва заместник-министърът, ние не можем да си позволим въоръжените сили да нямат пълен комплект и пълни способности. Логично е, що се отнася до армията, да има връзка между боеспособността и изпълнението на конституционните задължения. В този случай обаче прозира противоречие между министъра и експертите. Последните са същите, които писаха доклада. Само министърът е друг.

Впечатляват първите изявления на Красимир Каракачанов, с които той защитава труда на военнослужещите и не буди съмнение в искреността си да имаме армия с адекватни способности. Тази му позиция обаче би могла да се приема като несъгласие не само с оценката на служебния кабинет за състоянието на отбраната и въоръжените сили, но и с мнението на президента и върховен главнокомандващ. Знае се, че контрол върху служебното правителство има само държавният глава. Няма да бъде добре, ако оттук прозира друго противоречие, макар и частично.

Каквито и изявления да се правят, без пари нищо не става. Дори и министърът да обявява за герои военнослужещите, които сами си купуват екипировката като парашутистите. На всички е ясно, че е по-добре да служиш в добре финансирана армия, отколкото в бедна и да разчиташ единствено на ентусиазма си. И така сме побеждавали във войните преди 100 години, но сега времето е друго.

Не е обнадеждаваща и приетата от правителството актуализирана средносрочна бюджетна прогноза до 2020 г. С увеличение на военния бюджет от 15-20 милиона, и то чак от 2019 г., добрите намерения ще си останат само красиви приказки. В раздела за отбрана не става и дума за увеличаване на военните заплати, както е например в този за образованието. Дано не се стигне до положението от 1 януари 2020 г. войнишката заплата да бъде колкото минималната работна заплата, както е записано в прогнозата, т.е. 610 лева. Тогава няма да има нужда от доклади.

 

По-скромен е от Николай Ненчев

Ако зависеше от мен, заплатата на един редник нямаше да е 608 лв., а поне 1000 лв., ще направим каквото можем за увеличение на заплатите в бюджет 2018 г., обещава министър Каракачанов при посещението си в 68-ма бригада “Специални сили”. Точно преди година на въпрос на журналисти в парламента каква да бъде заплатата на войника тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев отговори: “Според мен 2500 лева, действително с най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече.” Остана си с най-добрите чувства и с доброто желание.

Още по темата

 1. Каракачанов изтегля доклада на Янев за отбраната Военният министър призна, че лансира само своя идея без да я е консултирал с президента

 2. Каракачанов иска 1000 лв. войнишка заплата

 3. Каракачанов пред ТАСС: Трябва да произвеждаме сами техниката за флота и пехотата си

 4. "България не може да си позволи скъпи самолети" Каракачанов: Закриването на военната служба беше грешка

 5. Каракачанов: Поемам поста в рисково за България време

 6. Обединени патриоти искат повече от 4 министерства Каракачанов обяви структурата на новия кабинет

 7. Каракачанов: Професионални войници стават хора, които не могат да си намерят друга работа

 8. Каракачанов: Закон за противодействие на тероризма е абсолютно необходим

 9. Каракачанов: Полицията не успява да опази границата, подкрепям доброволческите отряди

 10. Каракачанов: Връщането на казармата е неизбежно

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Нещо не мога да разбера, имаме един милиард за БЕЗПЛАТНО саниране (лепене на стиропор по панели) нямаме пари за армията си, ами сивата икономика, контрабандата, кражбите на ДДС…?!

 2. „В момента дефицитът от кадри във въоръжените ни сили е около 8100 военнослужещи, в т.ч. 5600 кадрови и 2500 резервисти.“ Имиджът на армията,г-н министре не е булка,та да го оправяш. Какво ще правите без хора в БА? Военните се нуждаят от основни приоритети-нова техника и НАТО-вски закон,и условия на труд-облекла,обувки,оборудване,заплащане,храна и жилища,компенсации за вреден и нощен труд. Имиджът военните сами ще си го възстановят.Нямайте грижа.Осигурете им нормални условия. Другото ще се оправи.

 3. Как на някой не им омръзна да говорят или да пишат глупости!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.