Каракачанов: Ще поискаме парламентът да премахне ограниченията в цената за новите изтребители

Снимка: Архив

Нашите съседи и повечето големи държави в НАТО използват F-16, подчерта военният министър

Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената и срока за доставка на новите изтребители за Българската армия. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов по Дарик радио.

Според министъра депутатите са направили грешка, когато при промяната на условията на проекта за нов тип боен самолет отново са заложили ограничения. Това, по думите му, не позволява да се направи добре информиран избор.

Каракачанов отхвърли упреците за лобизъм и натиск от страната на САЩ при решението да се препоръча започване на преговори за закупуване на американските изтребители F-16.

Важно е какво ще одобри парламентът. От 29 години не сме имали доставка на нови бойни самолети, важно е накрая да имаме ново въоръжение, подчерта министърът на отбраната.

По повод думите на президента Радев, който определи това решение за F-16 като триумф на лобизма, Красимир Каракачанов каза:

"Други определят харесването на „Грипен“ за лобизъм. Явно трябва да обвиним цяла Западна Европа, че е лобистка, защото като погледнете и нашите съседи – Румъния, и Гърция, и Турция, и повечето големи държави в НАТО – използват F-16 като самолет".

Всички тези, които казват, че е взето решение, не са прави. Или не са разбрали, или са недобронамерени. Имаме зелена светлина за преговори със САЩ и ако преговорите са успешни – постигне се добра цена и всички способности, които са изискуеми от нашата авиация като боен самолет бъдат постигнати, да се сключи договор. Но самият договор също минава през решение на Министерски съвет и ратификация от парламента, уточни Каракачанов.

Коментари

Задължително поле