Карантинират близо 1/3 от депутатите

От ПГ на ГЕРБ са информирали за положителния тест на колежката си още на председателския съвет

Теменужка Петкова е в болница с COVID, а ръководството на парламента мълчи

Близо 1/3 от депутатите може да се окажат в задължителна карантина, след като Теменужка Петкова даде положителен тест за COVID при рутинна проверка за постъпване в болница.

Колегите на госпожа Теменужка Петкова, които са били контактни с нея, ще бъдат карантинирани и това е в правомощията на РЗИ-София. Това заяви пред “Труд” здравният министър проф. Асена Сербезова във връзка с контактните лица на бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова, която бе хоспитализирана с коронавирус в петък.

Ситуацията е аналогична с карантината на участниците в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), които бяха карантинирани след положителния тест за COVID на шефа на парламента Никола Минчев, коментираха притеснено депутати от различни парламентарни групи, които научиха от медиите, че Петкова е в болница. Самата Петкова е ваксинирана, а причината да влезе в болница е хипертонична криза. При приема обаче ѝ е направен тест и се оказала с коронавирус.

Въпреки че от ръководството на ПГ на ГЕРБ са информирали за ситуацията с колегата си още сутринта на председателски съвет, от ръководството на парламента не е последвало съобщение до народните представители, коментираха пред “Труд” депутати от различни парламентарни групи. Част от депутатите научиха от медиите, че Петкова е в стабилно състояние, но в болница.

“Контактните лица би трябвало да бъдат изолирани. “Никой не ме е търсил от РЗИ-София, току що научих, че госпожа Петкова е в болница, тя вчера беше на заседание на бюджетна комисия, стояхме на разстояние, но заседавахме”, каза пред “Труд” финансистът и бивш здравен министър Кирил Ананиев малко преди 11,30 часа в петък.

През целия четвъртък Петкова нямала симптоми и дори участвала освен в дебатите в пленарна зала и в заседанията на двете парламентарни комисии - по бюджет и енергетика. В комисията по бюджет са общо 23 депутати, а в енергийната комисия - 21.

Отделно, поне 10-15 депутати са били в непосредствена близост до Петкова в пленарна зала, по време на самото заседание на парламента. А в ПГ на ГЕРБ са 59 души. Така сметката за карантинираните може да нарасне на 80 души или 1/3 от общо 240 депутати. Повечето от избраниците са ваксинирани. Очаквано, през следващите няколко дни депутатите ще си правят и тестове.

РЗИ-София пред “Труд”: Задължителна карантина за всички контактни

Във връзка с положителния резултат за COVID-19 на народния представител Теменужка Петкова, Столичната РЗИ в момента провежда епидемиологични проучвания на контактните ѝ лица. Това съобщиха за “Труд” от РЗИ-София. Съгласно заповедта на министъра на здравеопазването те ще бъдат поставени под задължителна карантина, се казва в информацията от ведомството на Данчо Пенчев.

“Обработваме всяка информация и следваме правилата, които са еднакви за всички”, каза пред “Труд” Данчо Пенчев.

Предложение от експертите

Обсъждат да няма сертификат за антитела

Заболеваемостта на медицинските специалист също фактор

Сертификатът за антитела важи само у нас.

Обсъжда се възможност зеленият сертификат за антитела, който важи само в България, да отпадне. Това се разбра от коментар на здравния министър Асена Сербезова след парламентарния контрол днес.

Тя уточни, че все още няма решение за това, но текат дискусии и допълни, че правилата в България относно пандемията били едни от най-либералните. Сербезова уточни, че не се обсъжда включването на допълнителни обекти, за които да важи изискването за зелен сертификат.

Във връзка с представения в четвъртък Национален оперативен план за справяне с COVID-19, министърът обясни, че процентът на заетост на интензивните легла се дава от Регионалните здравни инспекции (РЗИ).
По думите ѝ освен броят на интензивните легла като приоритет се извежда и заболеваемостта на медицинските специалисти. В плана България е разделена на шест клъстера.

Предстои на сайта на Министерския съвет да бъде публикувана карта със съответната информация за модела, който ще се следва при управлението на пандемията.

Новата политика в националния оперативен план:

Инфлуенсъри убеждават за ваксините през Instagram

Залагат на “криейтив концепция”

Инфлуенсърите влизат на “първа линия”, за да убеждават хората защо да си сложат ваксина.

Страници в социалните мрежи Facebook и Instagram, както и канал в YouTube ще прави правителството като част от новата си политика за популяризиране на ваксинацията у нас. Това е записано в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Кампанията предвижда да се “публикувана актуална, достоверна и на достъпен език информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, както и инфографики, и кратки разяснителни видеа на експерти, истории на хора, които са преболедували вируса, послания на лидери на обществено мнение, инфлуенсъри и др. по темите на деня, свързани с ваксините”, пише в документа.

Това е част от променения подход, на който ще се уповава здравното министерството, за да се справи с пандемията.

Авторите на плана залагат и на “цялостна криейтив концепция, от външен изпълнител”, с която да повишат процента ваксинирани у нас. Категорични отговори на въпроси на различни групи от хора ще бъдат качени на нов сайт, в който освен всичко друго ще има и секция “Фактчек”, в която ще се “опровергават подвеждащи и неверни твърдения - напр. “ваксините не са преминали всички фази на клиничните проучвания”. За всичко това ще търси “лого и слоган”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи