Карлес Пучдемон очаква екстрадицията си от Германия

Бившият регионален премиер на Каталуния, Карлес Пучдемон, очаква в Германия своята екстрадиция, за да посрещне последствията от действията си. „Той никога няма да се предаде. Това е неговото съобщение към каталунския народ“, заяви адвокатът му Гонсало Бое, след като разговаря с Пучдемон в затвора.

Пред него той е споделил, че гражданите „имат правото да изразяват своите желания за независимост на Република Каталуния“. „Той има пълно доверие в германската съдебна система,“ заяви Бое, предаде БГНЕС.

На 1 октомври 2017 г. беше проведен референдум за независимост в най-заможния североизточен регион на Испания – Каталуния. Централното правителство определи референдума като незаконен. Мадрид предприе действия за осигуряване на контрола, но на 27 октомври каталунските депутати обявиха независимост от Испания. Мадрид реагира с назначаването на нови избори, като същевременно уволни правителство на Каталуния и прекрати автономията на региона.

Сваленият от длъжност регионален премиер Карлос Пучдемон, който е обвинен подтикване към бунтове и размирици, се укри в Белгия в края на октомври миналата година. Върховният съд на Испания поиска международна заповед за избягалия от страната политик и редица негови привърженици. Те са обвинени в опит за сепаратизъм.

Карелес Пучдемон беше арестуван на 25 март от германските гранични власти при опит да влезе в страната. Той трябваше да отиде в Белгия. Неговото задържане предизвика вълна от недоволство в Каталуния, а също така редица неправителствени организации поискаха от германските власти да го освободят.

Коментари

Задължително поле