Катар: Преговорите между Израел и "Хамас" за освобождаването на заложниците са в заключителната си фаза

Катарският министър-председател шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани.

Преговорите за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас" в ивицата Газа след отвличането им при атаката на групировката срещу Израел на 7 октомври, са в "заключителната си фаза", заяви  официален представител на Катар, държава играеща ролята на посредник по този въпрос, предаде БТА.

"Никога досега не сме били толкова близо до споразумение", заяви говорителят на катарското външно министерство Маджед ал Ансари.

Катар е страна в преговорите с участието на Египет и САЩ за освобождаване на заложници, държани от палестинските ислямистки движения "Хамас" и "Ислямски джихад" в Газа, в замяна на спиране на огъня във войната между Израел и "Хамас".

Досега усилията за посредничество са довели до освобождаването на четирима от заложниците.

Евентуално споразумение предвижда освобождаването на близо 50 цивилни заложници от "Хамас" в замяна на освобождаването на жени и деца от израелски затвори, посочва Ройтерс.

"Ние сме много оптимистично настроени и обнадеждени", заяви на пресконференция пред журналисти в Доха Ал Ансари. "Също така се надяваме, че това посредничество ще доведе до хуманитарно примирие", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток