КАТ проверява димящи автомобили (обзор)

Газанализаторът показва, че димът от ауспуха е в нормите. Снимки: Цветан Томчев

От Столичния инспекторат пишат актове на камиони с кални гуми

Хванаха почерпен шофьор

Столичният КАТ започна акция по улиците на София за проверка на изгорелите газове от автомобилите. Това се случи благодарение на уредите, купени преди 3 години от Столична община, които досега обаче се използваха само на каналите на “Пътна полиция”, където колите минават за първоначална регистрация.

Проверките са част от мерките срещу мръсния въздух, разпоредени от столичния кмет Йорданка Фандъкова. Заедно с катаджиите дежурят и служители от Столичния инспекторат, които пишат актове на камиони и строителни машини с кални гуми.

“Автомобилите, които имат нарушения при отделяне на вредните емисии, ще бъдат спирани от движение и се ще съставя акт за техническа неизправност”, обясни полицай Христо Петров от сектор “Пътен контрол”. Ако неизправността не е значителна, глобата е 50 лева, но за да бъде пуснато отново превозното средство в движение, то трябва да премине през същия тест.

Газанализатори за колите на бензин и диманализатори за дизеловите има във всички пунктове за годишен технически преглед, но в случая КАТ проверява само автомобили, които са в движение из града. Те може да са били на преглед преди 11 месеца и за това време да са получили повреди. Истината обаче е, че при 60 проверени леки коли, една бе спряна от движение. Екип на “Труд” видя как шофьор на “Волво” не спря на стоп палка и бе догонен от патрул на КАТ. Оказа се почерпен - дрегерът показа 0,85 промила.

В същото време от 10 спрени камиона на бул. “Ботевградско шосе”, три се оказаха с кални гуми и получиха актове.

“Санкциите са сериозни - от 100 до 5000 лв. за физически лица и от 700 до 20 000 лв. за фирми”, обясни инж. Полина Асенова, началник на сектор “Контрол на паркиране” в Столичния инспекторат.

Коментари

Задължително поле