Кемниц – „градът на Карл Маркс“ и европейската столица на културата през 2025 година

Един от символите на града е монумент с императорски пингвини.

47 години от историята си мястото в Саксония е носило името на автора на „Капиталът“

Семейство пингвини посреща туристите и е любимо място за снимки на децата 

Основан е през XII век около бенедиктински манастир

Едва ли сте чували за Кемниц. Градът бе домакин на най-голямото туристическо събитие в Германия – German Travel Mart или накратко GTM 2024, при това по време на 50-то му юбилейно издание. Всъщност хората, живели по време на комунистическата ера вероятно добре познават града, но под другото му име Карлмарксщат или градът на Карл Маркс. За миналото още напомнят паметници от епохата, включително и огромна статуя на философа, под чиито взискателен взор всички туристи в града неизменно се снимат.

Картата на Кемниц прилича на тази на Антрактида. един от символите на града е монумент с императорски пингвини. 

Всъщност старата слава на Кемниц като индустриален град е на път да бъде заменена от нова такава – на туристическа дестинация, тъй като градът в Саксония през следващата година е европейска столица на културата, което разбира се води след себе си до богата програма от събития и ще привлече хиляди гости от цял свят, а мотото подканва гостите да видят невидимото и да открият малките скрити скъпоценни късчета от Кемниц. Чист късмет за мен е, че успях да го видя и усетя преди големия бум.

Пристигнах в Кемниц след няколко полета и пътуване с германската железница Deutsche Bahn. Хубавото е, че дори да се замотате с багажа, билетите обикновено важат за всички влакове от един и същи тип (регионални и т.н.), а терминалът на летище Лайпциг е интермодален и на едно място можете да се качите на самолета, автобус или влак. Пристигнах в Кемниц късно вечерта, а градът като че ли спеше в неделя вечер. По пътя от железопътната гара минах покрай операта, която щях да имам шанса да разгледам хубаво на следващия ден, а упътването за хотела ми беше простичко – най-високата сграда в града, вижда се отвсякъде. Въпреки умората първото нещо, което направих, разбира се, е да си направя селфи с огромната глава на Карл Маркс, стояща срещу хотела ми.

Готическото светилище или така наречения Божи гроб от църквата на Св. Якоб е изработен в края на 15-ти или началото на 16-ти век.

Следващата сутрин градът буквално оживя пред очите ми и ме покани да го разгледам. Само на метри от хотела ми бе и началото на центъра. Определено сред най-атрактивните места е тълпа от пингвини, добре да статуи на пингвини, които ме посрещнаха още при първите ми крачки. Гидът ни Борис ни обясни какво всъщност правят тези сладки, но нетипични за географските ширини животни. Оказва се, че веселите пързалящи се животни, любими особено на малчуганите в Кемниц, не са поставени случайно. Всъщност формата на картата на града е почти точно копие но това на Антарктида. А ако тръгнете от средата на монумента и вървите, прелетите и преплувате 15 000 км по права линия ще попаднете сред обитателите на една от най-големите колонии на императорски пингвини в света. А част от реалните им образи към времето на построяване на монумента са пресъздадени точно в Кемниц.

Около 1135 г. император Лотар заповядва да се построи бенедиктински манастир на хребет над река Кемниц, който ще съществува до епохата на Реформацията, а впоследствие около него изниква град, научаваме в бившия манастир, превърнат сега в градски исторически музей на Кемниц, откъдето всъщност през 12-ти век започва историята на града - „Шлонсбергмузеум“.

Сегашната църква или Шлоскирхе е завършена през 1527 година и е сред късно готическите църкви на Саксония. Сред най-интересните експонати е колона с бичуването на Исус Христос. Църквата пострадва значително през 30-годишната война през 17-ти век, а впоследствие сградата е използвана и за съхраняване на сол, театър, метеорологична станция, ресторант и дори конюшня.

Между 1953 г. и 1990 г. Кемниц носи името Карлмарксщат.

Сред най-красивите експонати на музея са картини, готически скулптури и дърворезби, бижута, мебели и предмети от бита на жителите на Кемниц от 12-ти до 20-ти век.

Сред безспорните звезди на колекцията е готическо светилище или така наречения Божи гроб от църквата на Св. Якоб. В света има оцелели едва 4 от тях. Създаденото от дърво светилище е в края на 15-ти или началото на 16-ти век и е по време на тържествата за Великден и илюстрирал мъките и възкресението на Исус Христос.

Сред интересните обекти за посещения е театърът на Кемниц, зад чиито кулиси успях да вляза, да видя какво се крие зад завесите и какъв усилен труд всъщност кипи, за да се насладят гостите на града на оперна или на балетна постановка. Признавам си, че се забавлявах искрено с декорите от предстоящи и минали забавления, както и да се „повозя“ на въртящата се сцена и за миг да си представя овациите на зрителите.

Голямата депресия води до обединение

Работеща парна машина на 100 години 

Богата история на индустриално развитие

Сред експонатите на Индустриалния музей на Кемниц е работеща едноцилиндрова парна машина.

Дори и да не сте фен на индустриалния туризъм се обзалагам, че два музея, посветени на индустриалното минало на региона ще ви накарат да промените гледната си точка. Това са Индустриалният музей на Кемниц и музеят Аугуст Хорст в Цвикау. 

Индустриалният музей на Кемниц се помещава във фабрика, построена преди около 100 години и в него можете да видите работеща едноцилиндрова парна машина, произведена през 1896 година, както и различни експонати, направени в Кемниц и Саксония – текстилни станове, автомобили, порцелан и дори съвременни индустриални роботи. Хубавото е, че музеят е интерактивен и служители му ви показват машините и в действие. Можете да проследите историята на империята DKW на Расмусен, която от най-големият производител на мотоциклети в света всъщност впоследствие е погълната от Auto Union AG, основана през 1932 г. Както и да научите за близо 800-годишната история на Саксония като център за минно дело. В експозицията се редуват иновации от миналото и настоящето, сред които локомотивът Hartmann от 1910 г. или електрическото BMW i3, сметачни машини и други. ЍИ не на последно място – ретро колекционерски автомобили.

Със сигурност обаче, ако сте фен на ретро колите, тогава трябва да посетите и музеят Аугуст Хорст в Цвикау. Неслучайно музеят носи името на основателят на Ауди. В него можете да научите повече за историята на създаване на компанията, както и за производството на автомобили в региона. И не на последно място, да се снимате с ретро коли, включително и любимият на целия социалистически блок трабант. Историята започва през далечната 1904 г., когато автомобилният инженер Аугуст Хорст решава да премести завода си за луксозни автомобили от Райхенбах в Цвикау. По това време Хорст държи близо половината от пазара на луксозни коли в страната. Най-старият автомобил от колекцията на музея, датира от 1911 г. Въпреки че е гениален инженер Хорст е изгонен от собствената си компания през 1909 година. Въпреки че явно не бил много добър бизнесмен, Хорст намерил решение и привлякал капитал за създаване на нова компания. Вече обаче не можел да ползва името си за марката. Затова и като трик решил да използва отново името си, но преведено на латински – тоест фамилията Хорст, която на немски език означава нещо като „чуй“ се превръща в Ауди. И това предприятие на Хорст се оказва не особено успешно и Ауди става част от DKW, фирмата на датчанина Йохан Расмусен през 1928 г.

Голямата депресия обаче води до нов автомобилен съюз, след като продажбите в началото на 30-те години падат значително. Тогава DKW, Horst, Audi и Wanderer решават да се обединят, за да оцелеят и така създават Auto Union. Емблемата, позната ни до днес – 4 обединени кръга символизира именно партньорството между тези 4 компании. Новата фирма се превръща във вторият автомобилен производител по големина в Германия по това време след Опел, който е собственост на Дженерал моторс.

Вкаменена гора на 290 милиона години

Сред експонатите е и опал от България

Природонаучният музей в центъра DASTietz

Ако искате да видите вкаменени дървета на възраст около 290 милиона години, това със сигурност е още една причина да посетите Кемниц. Сбирката от дървесни фосили се намира почти в центъра на града в Природонаучния музей в центъра DASTietz и е формирана в резултат на вулканично изригване. Голяма част от показаните в музея растения са откривани от 17 век насам, основно в района на Хилберсдорф, който днес квартал на Кемниц.

Със сигурност най-интересните снимки стават в преддверието, където вкаменените дървета се извисяват значително над посетителите.

Сред най-интересните експонати е вкаменено дърво, което е едно от малкото в света със запазени корени. Както и причудливи вкаменени образци, които буквално са се превърнали във феерия от полускъпоценни камъни. Сред експонатите в музея е и опал от България.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм