КЗП: При обстоятелства, като тези с коронавируса, пътуванията до Китай могат да се анулират и парите се връщат

Кадър от БТВ

Когато сме закупили организирано пътуване, което включва самолетни билети и хотелско настаняване - законът е категоричен, че до момента на отпътуването имаме право да прекратим договора с туроператора и да получим обратно парите си. Това обясни пред БТВ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Неговото изказване дойде във връзка с новия коронавирус, който зарази хиляди души, основно в Китай. От Световната здравна организация заявиха, че няма нужда от масово спиране на международните пътувания заради заразата, но много българи се отказват от екскурзиите си до Китай и региона.

Маргаритов подчерта, че е добре пътуванията да се разделят на две - пакетно или индивидуално. За пакетните пътувания има и допълнителна възможност при непредвидени обстоятелства, като тези с коронавируса, потребителите да анулират пътуването и да си получат парите.

Освен това изтъкна, че са възможни договорки за промяна по условията на сключен договор за пакетно пътуване. Получена е и информация, в която самите туроператори са предприели действия и са обявили на своите клиенти, че дадено пътуване няма да се състои и ще възстановят парите.

Когато става въпрос за индивидуално пътуване - въпросът как ще бъде възстановена и каква част от сумата зависи между потребителя и съответната компания, допълни Маргаритов.

"Когато пътуването е индивидуално, всичко зависи от предварителните условия. Тогава може да говорим за хипотезата, особено при самолетните пътувания, да не ни се върнат парите. В тези случаи е възможно по-скоро да бъдат променени датите", обясни той.

Маргаритов заяви, че при хотелските резервации ситуацията е по-лесна, защото има опции за анулиране на резервацията и връщане на заплатената сума. Той отбеляза, че е важно потребителите да се информират за отделните държави и каква е обстановката в сайта на МВнР.

Коментари

Задължително поле