Кибератака блокира тръбопровод в САЩ (обзор+инфографика)

Резервоари на Colonial Pipeline в Ню Джърси.

Нападението е с цел получаване на откуп

Подозират руски хакери

Colonial Pipeline доставя горива до 50 млн. потребители

Кибератака спря работата на най-големия тръбопровод за пренос на гориво в САЩ. Заради опасения за недостиг на горива и повишаване на цената им, правителството на страната бе принудено да въведе извънредни мерки, облекчаващи правилата за транспортиране на горива с цистерни, предаде Би Би Си.

Атакуваният тръбопровод Colonial Pipeline захранва около 50 милиона потребители. По него се транспортират дневно около два и половина милиона барела горива, основно дизел, бензин и керосин, от Тексас до Източното крайбрежие. Обемът представлява към 45% от доставките за Източното крайбрежие.

Кибернападението било извършено в четвъртък. Смята се, че зад него стои криминална група, наречена DarkSide (“Тъмната страна”). Хакери проникнали в компютърната мрежа на Colonial Pipeline и източили близо 100 гигабайта данни. След източването, тези данни били кодирани и блокирани на компютри и сървъри с искане за откуп, което постъпило в петък. За каква сума става въпрос не бе разкрито. Но заплахата е, ако откупът не бъде платен, данните да бъдат пуснати в интернет.

От Colonial Pipeline обявиха, че работят съвместно с правозащитните органи на страната, експерти по киберсигурност и министерството на енергетиката, за да възстановят дейността на тръбопровода. От компанията посочиха, че някои по-малки странични линии работят, но централната остава затворена.

Междувременно се появиха подозрения, че в атаката са намесени руски хакери. “Тъмната страна” действа в Източна Европа, но не се смята, че тя е свързана с руската държава. Твърди се, че групата е направила милиони от кибератаки и разполага с масив от данни на жертвите, които не са платили откуп.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка