Километрични опашки на пункт "Кулата", митничарите не стигат

Снимка: Фейсбук

Агенция "Митници" спешно праща допълнително служители

Стотици шофьори са блокирани на граничния пункт „Кулата - Промахон“ заради бавната обработка на товарите от екипите на Агенция „Митници“, алармираха международни превозвачи, които чакат повече от 12 часа да влязат или да излязат от страната, съобщи БНР.

Близо 10 километра е колоната от чакащи камиони преди Граничния пункт „Кулата“. Аналогична е ситуацията и на гръцка територия.

Агенция „Митници“ е предприела действия за подсилване на екипите с оглед допълнително ускоряване на обработката на товарни автомобили граничния пункт, съобщиха от ведомството пред „Фокус“.

През последните дни трафикът на ГКПП "Кулата" е силно интензивен, тъй като много камиони се опитват да довършат доставките си към Гърция преди края на работната седмица. На вход и изход работят по три кантара, което е максималната инфраструктурна възможност на пункта.

От контролната агенция заявиха пред БНР, че правят всичко възможно да оптимизират пропускането на камионите, но трафикът е изключително голям. Според тях един камион се обработва средно за шест минути. Повече от 400 камиона чакат на българска територия, което означава, че за да преминат са необходими около 40 часа.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се е разпоредил на граничния пункт „Кулата“ да бъде осигурена линейка и вода за шофьорите.

За първите шест дни на юни Агенция „Митници“ регистрира 10% увеличение на тежкия трафик. Най-голямо увеличение има в броя на тежкотоварните камиони, чието измерване и обработка изисква малко повече време. За посочения период дневно се обработват около 160 камиона повече в сравнение със същия период на миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България