Ким Чен-ун е заявил, че ще се откаже от ядрените оръжия, ако САЩ обещаят да не нападат КНДР

Ким Чен Ун

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е казал на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, че той ще се откаже от ядрените оръжия, ако САЩ се съгласят да се сложи официален край на Корейската война и обещаят, че няма да нападат страната му, съобщи говорителят на южнокорейското правителство в неделя, пише американското издание The New York Times.

В жест за изграждане на доверие преди срещата на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, Ким също е заявил, че ще покани експерти и журналисти от Южна Корея и Съединените щати да наблюдават затварянето на подземния полигон за изпитания на ядрени оръжия следващия месец.

Коментарите на Ким са направени в петък, когато лидерите на двете Кореи се срещнаха в граничното селище Панмунджом, обясни говорителят, като даде допълнителни детайли от срещата.

„Знам, че американците са принципно настроени срещу нас, но когато си поговорят с нас ще видят, че аз не съм такъв човек, който ще стреля с ядрено оръжие по Юга, над Тихия океан или по САЩ“, е казал Ким на Мун, според думите на говорителя на южнокорейското правителство.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия