Кирил Ананиев: В бюджета на НЗОК за 2020 г. приоритети са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение

Приоритети в бюджета на НЗОК за 2020 г. са подобряване на диагностиката, качеството и достъпа до комплексно лечение и засилване на ролята на профилактиката. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на обсъждането на бюджета на НЗОК за 2020 г. в Комисията по бюджет и финанси, която провежда съвместно засеадние с Комисията по здравеопазване и Комисията по социална политик.

Той допълни, че сред приоритетите е и развитието на Спешната помощ.

Ананиев обясни, че общите разходи за 2020 г. достигат 5 млрд. 755 млн. и 200 хил. лв, което представлява 4,5 % от БВП. В сравнение с миналата година това е нарастване с 0, 1 %“, допълни още Ананиев. „Разчетените средства по функиця „Здравеопазване“ отразяват държавната политика в областта на общественото здраве и здравното осигуряване“, каза министърът. Той допълни, че в бюджета на Министерство на здравеопазването са включени общо разходи трансфери 745 млн. 300 хил. лв.

4,7 млн. лв. субсидия и 1 млн. лв. капиталови трансфери пък са предвидени за БЧК.

Ананиев обясни също, че в рамките на 2020 – 2022 г. е предвидено изграждане на Националната педиатрична болница на стойност 100 млн. лв.

Коментари

Задължително поле