Кирил Петков на въпрос на "Шпигел" за БСП в коалицията: Важното е, че аз ще съм премиер, а Асен Василев - суперминистър

"Да, но това, което има значение, е че аз искам да поема премиерския пост, докато другият съосновател (на "Продължаваме промяната", бел. ред.) Асен Василев е планирано да стане финансов министър и вицепремиер,  отговорен за енергетиката и икономиката, нещо като супер-министър".

Това казва Кирил Петков в интервю за немското списание "Шпигел" в отговор на въпрос присъствието във формиращата се управленска коалиция на БСП, която е наследник на БКП, както изтъкна журналистът във въпроса си.

"Не сме лесни за класифициране - не сме нито десни, нито леви. И това е добре, защото ако още вярвате в идеологии, не използвате мозъка си", отговоря Петков на въпрос къде поставя своята формация в политическия спектър.

Той не дава ясен отговор на въпроса как планира да постигне бързи успехи с "шарена компания", включваща социалисти и "партията на ярката бивша поп звезда и телевизионен водещ Слави Трифонов". Обяснява, че се надява бързо да има подписано коалиционно споразумение и ново правителство, "защото няма време за губене". И допълва: "Що се отнася до социалистите - те не са били на власт отдавна, в смисъл, че не са били близко до лостовете на властта, и това е предимство".

"Трябва да създадем работни групи и да ги оставим да работят в продължение на шест месеца, така че не само националистите от двете страни да си разменят удари", отговаря Кирил Петков на въпрос за блокирането на началото на преговорите за присъединяване на РС Македония към ЕС, което според интервюиращия България прави по "неубедителни причини".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика