ООН: До 25 млн. работни места могат да бъдат изгубени по света заради пандемията Коронавирусът отнема животите и препитанието на хората, нужна е солидарност, каза Гутереш

КЕВР трябва да обяви с колко окончателно ще поевтинеят газът и парното

Нови 5450 случая на Covid-19 в Германия

Менда Стоянова: Лимитът на дълга до 10 млрд. лв. ще бъде горещият картоф, който БСП ще прехвърля от ръка на ръка

Д-р Николай Костов: Вече има всякакви маски по аптеките

33 нови случая на коронавирус у нас 20 души са излекувани от COVID-19

Първи заразен мигрант в лагер в Гърция

В Ню Йорк освободиха предсрочно 900 затворници

Нови случаи на коронавирус по света

Рекорден брой жертви на коронавируса в САЩ, властите прогнозират между 100 и 240 хил. починали Ще преминем през много тежки две седмици, каза Тръмп

13-годишно момче почина от коронавирус във Великобритания Няма сведения той да е имал някакви други заболявания

Над 90 снегорина са чистили столицата през нощта

Ето какво ще е времето днес

На 1 април 2020 да почерпят

Телците да уговорят сделки, Водолеите с финансови успехи – Дневният хороскоп на Алена

Китайците поставиха US армията на колене В действията на Тръмп има желязна логика, предвид опасността САЩ да се превърне в книжен тигър

В системата за националната сигурност на САЩ се откри слабост, която много трудна може да бъде отстранена. Последвалата реакция на Пентагона изглежда като зле прикрита паника. Дори журналистите, които се запознаха с резултатите от изследването на американските експерти, стигнаха до извода за състоянието на американската армия и на военната промишленост, че в последните „странни“ действия на президента Тръмп има желязна логика, и че той иска да спаси Америка от превръщането й в книжен тигър.

Същността на проблема е преразказан от журналиста Анди Хоум от „Ройтерс“, в чийто ръце попадна септемврийския доклад на американското министерство на отбраната за ситуацията с ключовите доставки, необходими за армията на САЩ. Над 300 (!) ключови доставки, са необходими за нормалното функциониране на въоръжените сили и на отбранителната промишленост на САЩ и тяхната реализация е под заплаха. Американските производители или са на ръба на фалита, или са били заменени с доставчици от Китай, или от други държави. Всичко това е следствие от деиндустриализацията на икономиката на страната и изнасянето на тези индустрии в страните от Югоизточна Азия.

Като най-ярък пример г-н Хоум посочи забавните, разбира се, не и за американските военни, факти от доклада:

Оказва се, че наскоро „умира“ последният американски производител на синтетични влакна, необходими за производството на военни палатки. Това означава, че ако САЩ попаднат под „текстилно ембарго“, тогава перспективата за американските войници е да спят на открито. Трудно е да не се забележи, че подобна перспектива изглежда най-малкото унизителна за армия, която претендира, че има статут на най-високо технологичната на планетата.

Ситуацията би могла да се счита за куриозна, ако не обхващаше толкова широк спектър от нужди на американската армия и на ВПК. В разсекретената част от анализа се споменава, че САЩ имат затруднения с бъдещото снабдяване с превключватели, с които са оборудвани почти всички американски ракети. Производителят на това изделие е фалирал преди две години, а най-висшите военни чинове разбират за това, едва след като запасите от превключватели привършват в складовете и няма откъде да се вземат нови.

Друг ярък пример е с единствения в страната производител на двигатели на твърдо гориво за ракетите „въздух – въздух“. Според официални представители на САЩ той е бил изправен пред „непреодолими технически проблеми“, причините за които не са успели да разберат, дори и правителствените и военните експерти. Опитите за рестартиране на производството са неуспешни и Пентагонът е принуден да наеме норвежка компания, за да осигури непрекъснатото снабдяване. Това показва определена техническа деградация на цялата американска система, защото само със загубата на някои ключови компетенции не може да бъде обяснена ситуацията, в която производството не може да бъде възстановено и даже да не се определи какъв е проблемът.

В процеса на запознаване, с оплакванията на ръководството на американската армия трудно може да се избяга от впечатлението, че пред очите ни не стои документ на Министерството на отбраната на САЩ, от септември 2018 г., а описание на проблемите на руските военни от епохата на 90-те години. Няма нито едно направление, в което да няма сериозни или много сериозни проблеми и много често е невъзможно те да бъдат решени, дори и с бездънния военен бюджет.

В раздела от анализа за проблемите с ядрените оръжия Пентагонът се оплаква, че САЩ нямат нужния им брой инженери и техници, с необходимото образование, обучение и американско гражданство, за работа в армейските ядрени обекти. Споменаването за гражданство е важен момент, защото американските университети произвеждат достатъчно инженери, физици и представители на другите технически специалности и точните науки, но несъразмерно голям брой от завършилите са чужденци, най-често от КНР.

Американските военни не могат да намерят не само необходимите им инженери, но и необходимата им микроелектроника за ядрените оръжия и се оплакват, че вече нямат право да се доверяват на доставчиците на електронни компоненти, защото „техните производствени вериги са глобални“. Преведено на човешки език, това означава, че „микроелектрониката за нашите ядрени ракети се прави в Китай и ние не знаем какво са сложили китайците в нея“.

Главният извод от доклада е че, „Китай представлява значителен и нарастващ риск за доставката на материали, които се считат за критични за националната сигурност на САЩ“.

Зона на безпокойство в плановете американския ВПК е растящото число на широко използвани и специализирани метали, сплави, редки метали и постоянни магнити. Принципно бедите започват с алуминия и завършват с киберсигурността, от превключвателите за ракети до инженерите, от фрезистите на машини с цифрово управление до синтетичните платове за военни палатки. Алчността на американския бизнес и идеологията на глобализация причиниха на отбранителната способност на САЩ, вреди за които геополитическите им опоненти дори не смееха да си мечтаят. Това обяснява опитите на Доналд Тръмп силово да принуди реиндустриализация на страната.

Но при настоящите икономически трудности, администрацията на Тръмп едва ли ще може да се справи с това, което неговите предшественици разрушиха за 20 години. Е, ние и китайците от една страна не трябва да повтаряме грешките на американците, а от друга страна, да се възползваме максимално от тези грешки.

 

Пентагонът е в потрес

Ситуацията се усложнява от „неадекватни практики в областта на киберсигурността, присъщи на много от ключовите доставчици на софтуер“, което в превод на човешки език означава, „киберсигурността на нашите доставчици е толкова лоша, че ние не знаем какво там са напъхали китайските и руските хакери в софтуера, който нашите военни използват“. Това е доста притеснителен извод за американската сигурност.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Пише се учудя.Учудвам се,а не очудвам.

 2. ХИПЕРБОЛИЗИРАНИ руски пропагандни лъжи, услужливо разпространявани от проруски медии. В такива случаи народът е казал:
  „Посмали манго“. ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ааааааа…

  1. така е!
   дългата ръка на путин в разбира се проруския еврейски лондонски ройтерс: //www.reuters.com/article/metals-tariffs-ahome/column-the-cold-military-logic-behind-trumps-trade-war-andy-home-idUSL8N1XC600 не трябва да бъде слушана, защото разпространява неудобни за нас – двуклетъчните евроатлантици доклади: „Assessing and Strengthening the Manufacturing and Defense Supply Chain Resiliency of the United States“, публикувани на сайта на нашите господари: //media.defense.gov/2018/Oct/05/2002048904/-1/-1/1/ASSESSING-AND-STRENGTHENING-THE-MANUFACTURING-AND%20DEFENSE-INDUSTRIAL-BASE-AND-SUPPLY-CHAIN-RESILIENCY.PDF

  2. А ти откъде знаеш , баба ти ли ти каза !

  3. Имам предвид Уточнител- изпълнител !

  4. Имам предвид-Уточнител-изпълнител !

 3. голям прас ши кажат джендърите на клинтън, обама и цветанов и „нашият проблем е истанбулската конференция“!

 4. Лъжеатлантикът,
  не се коси за Америка, а си виж Матушката – Северния каганат, със 7%“ от американския военен бюджет и с 5% от американското GDP. Пропадат в гроба на СССР с тази непосилна и негодна милиjаризация – в. бюджет за 2017 почти 5% от GDP!! Понял, ушанка?

  1. Не е нужно да има голям бюджет , малък , но с голям ефект ,усират се от страх краварите , обикалят Русия като бесни псета , но защо не смеят да се решат , знам ли !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.