Китайци взеха летище Пловдив

Ще плащат по 600 000 лева на година на държавата, но след 48 месеца

Консорциум между китайската компания “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест” е новият концесионер на летище Пловдив. Решението е на правителството, което упълномощи вчера министъра на транспорта Ивайло Московски да сключи концесионния договор в двумесечен срок.

Концесията е за 35 години, като за този срок консорциумът трябва да инвестира над 79 млн. евро в летището. С тях трябва да бъде ремонтирана и поддържана съществуващата инфраструктура, както и да се изградят нови съоръжения.

Първата вноска по концесията трябва да бъде платена след четири години, когато изтича гратисният период, предвиден в договора. Концесионерът ще дължи по 600 000 лева без ДДС, на година плюс 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта.

Единият от участниците в консорциума - HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с приблизително 145 млрд. долара активи, над 90 млрд. долара приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Хайнан Груп управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии, твърдят от правителството. Според публикации в чуждите медии обаче в последните месеци китайският концерн изпитва финансови затруднения и се опитва да продаде активи за над 6 млрд. долара.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив беше открита на 16 януари 2017 г., като оферти подадоха трима участници - ДЗЗД “Силк роуд Пловдив Еърпорт”, “Консорциум Летище Пловдив” и Обединение между “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест”. По-късно ДЗЗД “Силк Роуд Пловдив Еърпорт” беше отстранено, защото не отговаря на критериите за подбор.

Участникът обжалва решението, заради което процедурата беше спряна. На 1 март 2018 г. Върховният административен съд отхвърли жалбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции