„Антикорупция“ поиска отнемане на имущество за 2,3 млн. лева от Трайчо Трайков

Училището в Черноморец опасно за децата Омбудсманът на Бургас: Има нужда от спешен ремонт

Поставянето къщичките за Коледно-новогодишния базар в Благоевград

Русия призова САЩ да прекратят „окупацията“ на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия

Условна присъда за пиян ученик, убил кмет на пътя

Над 6000 бебета у нас се раждат преждевременно 91 новородени са минали за 11 месеца през отделението по Неонатология към болницата в Търново, спасено е бебе с тегло 900 грама

Льов: Младите имат голям потенциал

330 лв. за коледни подаръци ще заделят любителите на онлайн шопинга Най-често даряваме дрехи и козметика

Сбогуването с Краля

Кметът на София отиде на работа с градския транспорт

Мъри: България все още е затворена страница

Варна с награди за дигитално училище, спорт и младежки политики

Задържаха 11 нелегални чужденци в гората край Елин Пелин

Прокуратурата поиска арест за грабител

Задържаха киберпрестъпник от Бургас, крал пари с фишинг сайт

Китайци взеха летище Пловдив Ще плащат по 600 000 лева на година на държавата, но след 48 месеца

Процедурата за концесия на летище Пловдив беше обявена в началото на миналата година.

Консорциум между китайската компания “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест” е новият концесионер на летище Пловдив. Решението е на правителството, което упълномощи вчера министъра на транспорта Ивайло Московски да сключи концесионния договор в двумесечен срок.

Концесията е за 35 години, като за този срок консорциумът трябва да инвестира над 79 млн. евро в летището. С тях трябва да бъде ремонтирана и поддържана съществуващата инфраструктура, както и да се изградят нови съоръжения.

Първата вноска по концесията трябва да бъде платена след четири години, когато изтича гратисният период, предвиден в договора. Концесионерът ще дължи по 600 000 лева без ДДС, на година плюс 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта.

Единият от участниците в консорциума – HNA Group (Хайнан Груп) към момента разполага с приблизително 145 млрд. долара активи, над 90 млрд. долара приходи годишно и с над 410 000 служители по цял свят. Хайнан Груп управлява 14 авиокомпании с над 1250 самолета, като оперира 13 летища и над 1000 вътрешни и международни линии, твърдят от правителството. Според публикации в чуждите медии обаче в последните месеци китайският концерн изпитва финансови затруднения и се опитва да продаде активи за над 6 млрд. долара.

Процедурата за отдаване на концесия на летище Пловдив беше открита на 16 януари 2017 г., като оферти подадоха трима участници – ДЗЗД “Силк роуд Пловдив Еърпорт”, “Консорциум Летище Пловдив” и Обединение между “Хайнан” и “Пловдив Еърпорт Инвест”. По-късно ДЗЗД “Силк Роуд Пловдив Еърпорт” беше отстранено, защото не отговаря на критериите за подбор.

Участникът обжалва решението, заради което процедурата беше спряна. На 1 март 2018 г. Върховният административен съд отхвърли жалбата.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Трябва ако пътуваме да си дърпаме очите, ще ни е от полза.За сега само от Пловдив!!!

  2. 300000€ за година! Това е концесия за ресторант или за ? За летище в ЕС и с международни полети това е подарък или далавера за някой от властта.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.