Китай забрани компютърна игра, чиято цел е играчът да разработи опасна епидемия

Снимка: Архив

Китайските власти забраниха видеоигра, чиято цел е играчът да разработи и разпространи по света смъртоносна болест, съобщиха нейните разработчици, предава BBC.

Играта „Plague Inc” беше изтеглена от китайския пазар за мобилни приложения, а като причина е посочено, че в нея е имало „нелегално съдържание“, според разработчиците. Те смятат, че оттук насетне би било „много трудно“ да намерят начин да отменят забраната.

Това се случва докато Китай продължава да се бори с епидемията от коронавируса.

„Имаме много тъжни новини, които трябва да споделим с нашите китайски играчи. Току що ни информираха, че Plague Inc „има съдържание, считано за нелегално в Китай“, съгласно тяхното законодателство, като играта е била премахната от китайския пазар за мобилни приложения. Ситуацията вече не зависи от нас“, казват в свое изявление към играчите от студиото разработчик.

„Не знаем дали това е свързано с продължаващата епидемия от коронавируса в Китай. Но образователното значение на играта Plague Inc многократно е било отбелязвано от организации като (американския) Център за контрол и превенция на заразни болести и ние работим с големи здравни организации, за да им помогнем в борбата с разпространението на COVID-19”.

Разработчиците са недоволни, че китайските играчи са лишени от игра, която „кара хората да мислят и научават повече за сериозни проблеми за общественото здраве“.

Играта бързо става популярна откакто е пусната на пазара през 2012 г. Тя е осъществила повече от 130 млн. продажби оттогава и стана много популярна в Китай по време на епидемията от коронавируса. През януари тя беше най-продаваното приложение в страната за месеца.

Някои играчи са споделяли, че теглят и играят играта, за да се справят със страховете около вируса. Целта в играта е да бъде разработен (еволюционно) вирус, бактерия или друг вид заразна болест, която да зарази и унищожи цялото население на земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии