Китай забранява продажбата на диви животни

На фермерите в Китай се предлагат пари за отказ от отглеждане на екзотични животни, поради силния обществен натиск от чужбина да се намали незаконната търговия с диви животни, която е „главен виновник” за пандемията от коронавирус.

Властите за първи път обещаха да изкупуват животни в опит да ограничат практиката, твърдят активисти за правата на животните, предаде БГНЕС.

През последните месеци Китай забрани продажбата на диви животни за храна, позовавайки се на риска от разпространение на болести сред хората, но търговията остана законна за други цели – изследвания и традиционна медицина.

Смята се, че смъртоносният коронавирус – за първи път в централния китайски град Ухан – е преминал от прилепи към хора, преди да се разпространи по целия свят.

Две централни провинции очертаха подробности за програма за изкупуване, за да помогнат на фермерите да преминат към алтернативни средства за препитание.

Ухан създаде схема за компенсации, за да убеди животновъдите да отглеждат други животни или да произвеждат чай и билки.

Властите ще изкупуват всяко диво животно от фермите като 120 юана (16 долара) ще се изплащат за килограм плъх змия,.

Вид котки – животното, за което се смята, че е предизвикало тежък остър респираторен синдром (SARS) при хора преди време ще бъде изкупувано за по 600 юана за брой.

Коментари

Задължително поле