Китай налага на САЩ мита на стоки за 60 млрд. долара

Снимка: Архив

Китайското Министерство на финансите налага вносни мита за различни групи стоки, които ще влязат в сила от 1 юни. Общо 5 410 американски продукти ще бъдат засегнати от тях, се казва в изявление на министерството, цитирано от БГНЕС.

“От 1 юни митата върху вносни американски стоки на стойност 60 млрд. долара ще бъдат увеличени”, се казва в декларацията, цитирана от Спутник.

По-рано през деня говорителят на китайското външно министерство Ген Шуанг предупреди, че страната му “никога няма да се поддаде на външен натиск”.

Този ход идва след като в петък американският президент Доналд Тръмп реши да наложи 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара , като също така предупреди, че Пекин трябва да постигне споразумение или ситуацията ще бъде “много по-лоша” за Китай.

Икономическият конфликт между двете държави започна преди година, след като американската администрация наложи мита върху вноса на китайска стомана. След това Вашингтон и Пекин неколкократно налагаха взаимни мита за милиарди долари.

Докато американският президент твърди, че последните тарифи ще произведат “огромни плащания”, които ще отидат директно към Министерството на финансите на САЩ, неговият икономически съветник Лари Кудлоу заяви в интервю, че и двете страни ще страдат поради новите търговски ограничения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят