Китай няма намерение да участва в преговори със САЩ и Русия за ядрено разоръжаване

Снимка: Архив

Китай няма намерение да участва в преговори със САЩ и Русия за тристранно споразумение за ядрените оръжия. Официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Лу Кан коментира заявлението на заместник-държавния секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън на брифинг в четвъртък, като отбеляза, че това е неприемливо за Пекин, предава ТАСС.

„Позицията на Китай е, че страните с най-големи ядрени арсенали трябва да изпълнят своите задължения за разоръжаване. Те трябва да продължат да изпълняват двустранните споразумения за контрол над въоръженията и да продължат действието на тези документи“, посочи китайският дипломат.

„Нашите ядрени сили се поддържат на минималното необходимо ниво за поддържане на националната сигурност. Китай няма да участва в никакви преговори за тристранно споразумение по ядрените въоръжения“, категоричен е Лу Кан.

„Китай не участва по никакъв начин в ядрената надпревара, не предоставя на никоя страна своя „ядрен чадър“, а освен това не разполага ядрено оръжие в други държави. Китай продължава да се придържа към принципа да не използва ядрено оръжие първи, а освен това няма да използва този вид въоръжение по отношение на държави, които нямат ядрени оръжия“, резюмира официалният представител на външнополитическото ведомство.

Руската агенция припомня, че в сряда заместник-държавния секретар на САЩ заяви в Конгреса, че Китай отказва да започне значими преговори със САЩ за ядреното въоръжение. По оценката на Томпсън, Китай демонстрира „неготовност“ да води значим диалог със САЩ по въпросите на политиката, отнасяща се до ядрените въоръжения и съкращаване на риска“. Това поведение на Пекин „увеличава риска от грешки и нестабилност“, счита тя.

Коментари

Задължително поле