Китай отбеляза най-ниско ниво на раждаемост от 70 години насам

Снимка: Архив

Китай отбеляза най-ниското ниво на раждаемост от 70 години насам, съобщава BBC.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 г. - най-ниският от 1949 г. когато страната се превръща в Китайска нардона република под управлението на Мао Дзъдун.

Броят на бебетата, родени през 2019 г., е спаднал с 580 000 до 14,65 милиона.

Раждаемостта в страната намалява от години и това е предизвикателство пред страната. Въпреки това, населението на Китай достигна 1,4 милиарда през 2019 г., съобщи статистическото бюро. Смъртността през 2019 г. е била 7,14 на хиляда - което води до "естествен прираст" от 3,34%.

През 1979 г. китайското правителство въвежда общонационална „политика за едно дете“ - с различни изключения - за забавяне на растежа на населението. Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред глоби, загуба на работа и понякога принудителни аборти. Политиката е обвинявана за тежкия дисбаланс между половете - мъжете все още надхвърлят жените с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 г.

През 2015 г. правителството прекрати „политиката за едно дете” и позволи на двойките да имат две деца. Но тази реформа не успя да обърне спадащата раждаемост в страната.

Експертите казват, че това е така, защото облекчаването на политиката не беше придружено с други важни промени, които подкрепят семействата: парична подкрепа за отглеждане на деца и увеличен отпуск по майчинство.

Повечето хора всъщност не могат да си позволят повече от едно дете, казват анализатори.

Коментари

Задължително поле