Китай отново шокира света

Само новопостроените енергийни източници за 2020 са 17 пъти повече от всичко в България

Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство. Въпреки катаклизмите в поднебесната империя, от десетилетия, като една капка (вече тази дума е прекалено символична), Китай пробива вкамененото статукво на световно господство. Това, което се случва през последните години, шокира света.

Излязоха предварителните данни за енергийното потребление на азиатската страна за 2020 г., а конкретиката е впечатляваща.

Ръстът на производството на електричество е 297 TWh или плюс четири процента спрямо 2019 г. Най-голям скок в абсолютна стойност отново регистрира производството на термичните централи (почти само въглища и малко газ, нефт и биомаса) - с цели 128 TWh.

Значим е ръстът, който отчитат и всички други източници - не само ВЕИ, но и ядрената енергия.

Новоинсталираните електроенергийни капацитети само за 2020 г. възлизат на цели 191 GW - това е около 17 пъти (!!!) повече от всичко, което имаме в България.

Китай счупи предишните рекорди в годишните инсталации на вятърни централи - цели 72 GW. Това е почти два пъти повече от 2019 г. Скок има и при фотоволтаиците - 48 GW нов капацитет. Новите ВЕЦ също са много - 13 GW. Всички тези числа са космически от гледна точка на целия останал свят.

Въпреки горните изумителни данни, новоинсталираните термични централи (на въглища и газ) също отчитат много висок резултат - страната е изградила цели 56 GW за 2020 г., което е с 28% повече, отколкото през 2019 г. Това са ултрамодерни и чисти централи, които работят много повече от ВЕИ, имат експлоатационен живот от поне 40 г. и ще произведат много повече енергия през това време - със съответните СО2 емисии, разбира се.

В страната са продадени 24.6 милиона пътни превозни средства, от които почти 1.5 милиона електрифицирани, но и над 8.5 милиона SUV. Всички те имат средно 15-20 г. живот и ще погълнат огромни количества нефт, който ще поддържа този сектор.

Потреблението на фосилни горива регистрира нови рекорди спрямо 2019 г.:

- въглища: +0.9%
- нефт: +1.6%
- природен газ: +9.8%

И забележете, този ръст на база в годината е за 2020-а, която се смята за най-лошата за енергийната индустрия в историята...

Всичко гореописано се случва с употребата на гигантски количества суровини: С поръчките си Китай еднолично спаси световната минна индустрия през 2020 г. и стартира нов суперцикъл в цените на металите. Над 50% от стоманата, алуминия, медта, извличана навсякъде по света, както и всякакви други метали се използват там - в Китай.

Горните данни означават, че СО2 емисиите на Китай не само, че не са намалели през 2020 г. с 1.7% (както предвиждаха световните учени и експерти), а всъщност се увеличават с доста над 1%.

Тук е моментът да припомня какво написах през декември по повод прогнозите за спад на емисиите на Китай през 2020 г.:

„Твърдя, че грешат. И то с много. Китай не само, че няма да отбележи спад, а отново ще отчете ръст - при това с над 1% за 2020 г. Въпреки пълния локдаун в началото на годината, китайската икономика бързо се върна към растежа още през месец май.“

Клетвите във въглеродна неутралност, с които всякакви политици като фон дер Лайен, Байдън, Си Дзинпин и Путин ни заливат, са просто приказки за лека нощ. Те нямат нищо общо с реалността. Не, защото на мен така ми харесва, а защото светът и всеки един от нас има нужда от изобилна, надеждна и евтина енергия. Може да не осъзнаваме тази потребност, но тя се изразява с всяко наше реално действие в живота.

Коментари

Задължително поле