Кифла или кроасан? Респект или уважение...

Прости сме като кифли понякога

Проблемът във всичко това е невежата наглост

С повече от 30 години опит в модата и живота на висшето общество, Евгени ще отразява за вас горещите моменти от живота на богатите и известните. Лорд Минчев ще се изказва по злободневни теми, ще посочва модните личности на деня, ще бъде в началото и края на червения килим…

Оказва се, че изразът „Прост като кифла” не е съвсем верен, нито пък адекватен на днешната изразителна терминология. Кифла си се оказва едно речево обществено положение, от което набъбва словесният бакпулвер до степен, че кифлата често избухва в небцето ни. Тези дни поисках да си поръчам един кроасан и понеже харесвам да провокирам, казах- дайте ми моля, ей тази кифла. Момичето зад щанда, стресната като че изговорих нецензурна дума възкликна - Ама, господине, това е кроасан, а кифлите са на съседния ред.

Казвайте сега, кифла или кроасан искате, като всичко това бе обвързано с пулене, въртене на очи, потропване с крак и гледане присмехулно, санким, тоя пък, с каква капела и какъв шал е, а не прави разлика между кифла и кроа­сан.

Искате ли кифла господине или не искате, твърда, като „весь гражданский флот” тръска плитки девойката…

Искам речник, отговорих и си тръгнах, за да изям толумбичка, защото там грешка не може да има.

Друга форма на словесна обърканост, ако питате мен, на чисто невежество, е поставянето на думи, като респект и уважение в едно изречение. И така, казва господин еди кой си, аз изпитвам към Вас респект и уважение, добавяйки към казаното една високомерна многозначителност, демек- глей ся аз как съм обогатил езика си и как, знаЙш ли въвеждам аз думи дето и на Шекспир не са хрумвали.

Знаете, дами и господа, че кифла и кроасан е едно и също, респект и уважение, също… Тогава въпрос на какво е да се спори относно значението на думи, казани веднъж на български, а след това на съответния чужд език, като че ли се търси приповдигнатост, препотвърждение на значението или заглафикване относно факта колко сме добре осведомени.

Далеч по-глупаво е да се бърка Пастернак с пащърнак или както е в онзи виц за блондинките- да се колебаем как е по-правилно да се каже - Иран или Ирак. Проблемът във всичко това е невежата наглост, с която се отбягва коригирането на тези пропуски, а виновният е винаги не онзи, който не знае, а онзи, който… знае. Но на война, като на война, както е казано и трябва да се борим всеки със своето оръжие, та било то и толерантност и търпение, срещу допускането на пестициди в красивия ни български език. Защото сме нация с достойни постижения в езиковата култура и ако не може да си запазим други ценни ресурси, нека поне запазим езика си чист и неприкосновен. Защото и да допуснем дружелюбно някои чуждици, нека е за обогатяването на езика ни, не за обезобразяването му. Казах!

 

Fashion Idol

Маурицио Пироло

Известният италиански стилист и модна икона Маурицио Пироло отпразнува 60-ти рожден ден. Това бе повод да покаже атрактивна визия, която с единия крак беше на модната седмицата в Париж, а с другия на тази в Лондон. Интересният му избор се открои между точно 60 приятели и клиенти, като покори с решения, трудни дори за най-широко скроените. До него, с обичайна елегантност, бе бизнесдамата на 2018 година Елена Кристиано, подала ръка на есента с ненатрапчива рокля, по която се надбягваха коралово и розово, една комбинация, запомнена от първите успехи на Ив Сен Лоран.

 

 

Фредерике Крум като благотворител

Ветерани рисуват световно мецосопрано

Световноизвестната оперна прима Фредерике Крум е не само успешна в кариерата си, но и като благотворител. Тя позира пред маслена картина, направена от пенсионера Челси Рик Греъм- художник и военнослужещ. Авторът има интересен старт в кариерата си, като започва с изработване на театрални костюми, откъдето започват неговите творчески умения за рисуване и дизайн.

Като посланик на добра воля, Фредерике събира много пари за нови униформи на известните пенсионери, а портретът идва като сърдечна благодарност за всичко, което Крум прави и продължава да правя за пенсионерите. Освен, че събра близо 95 000 британски лири за тях, звездата посещава пенсионерите през повечето дни на седмицата, за да разговарят, пият кафе, и се разхождат.

 

На подиума

Орлин и Наско в моден дует

Грандиозната българска звезда Орлин Горанов, когото гледаме този сезон във Фермата, „встъпи в длъжност” като рекламно лице на мъжкия бранд MONNI. В тази връзка, пред почитатели и медии той сподели че „Модата е за това - всеки да се опита да намери част от себе си в новите тенденции. По някакъв начин да се пречупи, да се доизгради, да се преоткрие. Има много хубави неща в новите тенденции, има и доста крайности, но свят широк, вкусове различни”.

Орлин Горанов е едно от популярните лица, които ще представят колекция есен-зима 2019/20 на мъжкия бранд MONNI. Основен акцент са каретата, които включват както деликатни и незабележителни комбинации от нюанси, така и атрактивни композиции от контрастни цветове. Второто лице на марката, Атанас Колев, е един от популярните модни гурута.

Коментари

Задължително поле