Кметица плати осигуровките на мъж пред сърдечна операция

Кметицата на с.Троица Христина Йорданова; Снимка: Архив

Кметицата на шуменското село Троица Христина Йорданова спасява психично болен мъж със сърдечни проблеми, но без здравни осигуровки. Наложило се да събере и внесе преди ден над 700 лв., за да се възстановят правата за лечение на нейния съселянин Стефан Гоцев/63г./. Казва, че са й помогнали други добри хора, спонсори, които откликнали на молбата й. В понеделник на късметлията ще бъде поставен постоянен пейстмейкър в болница във Варна, а тя се моли още дълги години да е жив и здрав.

Иначе от две седмици Стефан е пациент на Второ вътрешно отделение на болницата в Шумен и именно неговият началник д-р Десислава Найденова сподели в социалните мрежи за жеста на кметицата и абсурдите в здравеопазването. "Абсурдът е, че се налага поставяне на постоянен пейсмейкър, за който НЗОК няма да заплати цената от 2000 лв., ако пациентът е здравно неосигурен. Кметицата ще плати осигуровките му, за да бъде изпратен до УМБАЛ -Варна, където да се извърши необходимата процедура. Този човек има късмет, случил е на кмет с високи морални ценности", пише лекарката.

Йорданова, която е четвърти мандат кмет, също е безкрайно благодарна на всички шуменски медици и социалните работници, които до момента я подкрепят в грижите за Стефан. Последно изумил всички с пулс 28 и горна граница на кръвното 210 и вече било ясно, че животът му е под заплаха.

От години в селото му осигуряват дом в изоставена къща, носят му храна от обществената трапезария във Велики Преслав, а зимата топлото е гарантирано от енергийните помощи. Понеже никой от роднините му, които също са с психични проблеми, не може да помогне, пак от селското кметство го посещават в болницата и му носят дрехи. "Наистина е трудно, но ми е съвестно да го оставя", казва Йорданова.

Най-лошото е, че всички роднини на Стефан от Троица са на същия хал и недай си Боже да потрябва лечение и за тях.

Коментари

Задължително поле