Кметове тръгват на лов за нелегални прасета

Започва евтаназията на близо 40 000 прасета в Брестак

Кметовете на всички селища във Варненско отново тръгват на обход по личните стопанства на съгражданите и съселяните си, за да проверят дали там се отглеждат нерегистрирани прасета.

Решението взе Областната епизоотична комисия, а срокът за изпълнението му е 30 януари. Поводът са регистрираното огнище на африканска чума в най-големия свинекомплекс в региона в с. Брестак и откритите от ловни дружинки и горски служители три заразени мъртви диви прасета в землищата на Шкорпиловци, Приселци и в ловно стопанство "Шерба". В Брестак и близкото с. Генерал Кантарджиево още миналата седмица бе направен оглед на задните дворове, но нарушители не бяха открити.

"Особено стриктни трябва да са проверките около действащите свинеферми в Любен Каравелово и Игнатиево, както и в общините Бяла, Провадия, Аврен и Дългопол заради източнобалканската порода прасета, които отдавна трябваше да са оградени", заяви областният управител Стоян Пасев. Той допълни, че в понеделник следобед започва умъртвяването на близо 40 000 свине майки, нерези и малки прасенца от комплекса в Брестак. Тя се забави, тъй като площадката за загробване се оказа скалиста и се наложи спешно да бъде подготвена нова.

"Площта й е над 25 дка, намира се на около 1,5 км от фермата и е върху държавен терен. Води се горски фонд, но няма засегната гора, пасища или посеви", уточни Пасев. Очаква се евтаназията да приключи до две седмици, в същия срок вероятно ще има яснота откъде е тръгнала заразата, допълни д-р Георги Чобанов, шеф на дирекция "Здравеопазване" в земеделското министерство. Той апелира ловците да докладват за всяко намерено мъртво прасе и припомни, че с решение на правителството подалите такъв сигнал получават 150 лв.

Коментари

Задължително поле