Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Никол Станкулова се показа без грим, предизвика и Гери Малкоданска (СНИМКИ)

Не искаме да сме зелени и бедни

Наказаха условно баща – домашен насилник

С 1,61 лв. поскъпват такситата в София

Постъпленията по сметката на КТБ надхвърлиха 1 млрд. лв.

Бизнесът търси 90 хиляди висшисти

Разбилият се хеликоптер на Кобе Брайънт бил без черна кутия, не е имало шанс за оцелели

Кметове тръгват на лов за нелегални прасета Започва евтаназията на близо 40 000 прасета в Брестак

Кметовете на всички селища във Варненско отново тръгват на обход по личните стопанства на съгражданите и съселяните си, за да проверят дали там се отглеждат нерегистрирани прасета.

Решението взе Областната епизоотична комисия, а срокът за изпълнението му е 30 януари. Поводът са регистрираното огнище на африканска чума в най-големия свинекомплекс в региона в с. Брестак и откритите от ловни дружинки и горски служители три заразени мъртви диви прасета в землищата на Шкорпиловци, Приселци и в ловно стопанство „Шерба“. В Брестак и близкото с. Генерал Кантарджиево още миналата седмица бе направен оглед на задните дворове, но нарушители не бяха открити.

„Особено стриктни трябва да са проверките около действащите свинеферми в Любен Каравелово и Игнатиево, както и в общините Бяла, Провадия, Аврен и Дългопол заради източнобалканската порода прасета, които отдавна трябваше да са оградени“, заяви областният управител Стоян Пасев. Той допълни, че в понеделник следобед започва умъртвяването на близо 40 000 свине майки, нерези и малки прасенца от комплекса в Брестак. Тя се забави, тъй като площадката за загробване се оказа скалиста и се наложи спешно да бъде подготвена нова.

„Площта й е над 25 дка, намира се на около 1,5 км от фермата и е върху държавен терен. Води се горски фонд, но няма засегната гора, пасища или посеви“, уточни Пасев. Очаква се евтаназията да приключи до две седмици, в същия срок вероятно ще има яснота откъде е тръгнала заразата, допълни д-р Георги Чобанов, шеф на дирекция „Здравеопазване“ в земеделското министерство. Той апелира ловците да докладват за всяко намерено мъртво прасе и припомни, че с решение на правителството подалите такъв сигнал получават 150 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.