Кметът на Велико Търново Даниел Панов към читалищните дейци: Искрена благодарност за това, че учите младите хора на българските традиции

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов приветства участниците в заседанието на Комисията за разпределение на бюджетите на народните читалища, което се проведе в четвъртък.

„Искрена благодарност и признателност, за това, че с работата и вдъхновението си учите децата и младите хора на нашите изконни, български традиции, обичаи и ценности- те са важна част от нашата национална и духовна идентичност“-каза във встъпителните думи на приветствието си Даниел Панов.dp

Той отбеляза, че 38-те читалища на територията на общината имат важен принос в общите усилия населените места да стават все по-добро място за живеене. Панов обяви, че през миналата година над 1100 души от съседни и по-далечни райони са се преселили в община Велико Търново.

Даниел Панов подчерта значимата роля на читалищата за поддържането на традициите и обичаите, но и в създаването на нови културни събития и продукти. Отличи работата и приноса на 71 любителски формации и спечелените от тях награди. Градоначалникът допълни, че  общата субсидирана численост на читалищата в общината  за 2018 г. е увеличена, но това не е достатъчно.

Той запозна председателите и членовете на читалищните настоятелства с част от мерките, които предприема в качеството си на Председател на УС на НСОРБ за подобряване състоянието на населените места в страната и частност на техните културни институции- читалищата.

Участниците в работата на комисията получиха специални бележници, в които са отбелязани всички празници, бележити дати и годишнини, както и книгата „Асеневци“, която да бъде прибавена към фондовете на читалищните библиотеки.

„Не се поддавайте на политически спекулации, не давайте ухо на политиката, защото езика на противопоставянето и омразата не води и няма да доведе никого до нищо добро. Имате благородна мисия в областта на духовността, изкуствата и културата и съм убеден, че заедно, в партньорство ще продължим успешно да я осъществяваме“, заяви в заключение Даниел Панов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони