Кметът на Калофер Румен Стоянов: Искаме закон, който гарантира, че ще го получим каквото ни се полага

Не искаме повече пари. Искаме закон, който да дава гаранция, че това, което ни се полага, че ще го получим. Това заяви кметът на Калофер Румен Стоянов по БНР, по повод днешната среща на негови колеги при премиера Бойко Борисов. Те настояват да получават парите, които държавата им дава, а не това да става по преценка на големия кмет в общината.

„Няма ли закон, нищо няма да се случи. В момента факторът е субективният. Искаме в Закона за местната власт да бъде записано, че кметът на общината е длъжен да изпълнява бюджета – 10 до 12% ежемесечно“, категоричен бе Стоянов и добави, че настояват това да се случи веднага.

По думите на кмета исканията са от повече от месец:

„Последният месец дадохме ултиматум, че ако никой не ни потърси и никой не вземе отношение по нашите искания, тогава ще излезем на жълтите павета в София. … Лично премиерът ми се обади точно в момента, когато вече назряваше недоволството на нашите съграждани. В разговора разбрах, че той е добронамерен и е готов да ни приеме за днес в 10 часа“.

Проблемът наистина е голям, категоричен е кметът на Калофер. Според него държавата си върши работата до общините, дава средствата, но оттам нататък нехае какво се случва от „общините надолу“:

„Те лъжат директно пред държавата, че всичко е наред – всеки кмет, където има някакви проблеми, а то почти навсякъде има. Имаме 5-6 общини, които работят качествено“, коментира Румен Стоянов. Според него в случая има значение разпределящият парите и кметовете от коя партия са подкрепени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България