Дневен хороскоп на Алена за неделя, 20.10.2019

На 20 октомври 2019 да почерпят

Йордан Радичков давал зайци като автограф на цялата дружина

„Левски“ измъкна трудна, но важна победа на „Герена“

Треньор обезвреди въоръжен ученик с… прегръдка (ВИДЕО)

Тео Ушев с нова номинация за „Оскар”

Рафаел Надал се ожени

Италианец, воювал с кюрдите срещу ИДИЛ: Турската офанзива ще възроди Ислямска държава Турците унищожават бойците, които изстрадаха толкова много за света, казва Клаудио Локатели

Един милион протестираха срещу Брекзит в Лондон

Внезапна сърдечна смърт покосила 15-годишната ученичка от Димитровград

Апатит наш насущний Съдържа се в костите и зъбите

Първанов: Отстъпили сме прекалено много на Македония

Испанският премиер отхвърли призива на лидера на Каталуния за диалог

Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Кметът на Монтана Златко Живков – Рекордьорът

С петте си последователни мандата начело на община Монтана и близо 20 години в местната власт кметът Златко Живков със сигурност е най-дългогодишният управник на областен град в България.

“Вероятно е така, но този рекорд се дължи не само на мен, а на целия ми екип и най-вече на хората, които през всичките тези години, въпреки трудностите, ми дават доверие и подкрепа. С техните идеи и помощ Монтана постоянно се променя и става все по-модерен и уютен за жителите му град – географски, икономически и спортен център на Северозапада!”, заявява градоначалникът. И с педантичността на историк и учител, какъвто е по-образование, допълва още два рекорда, които често отбелязва пред събеседниците си и у нас и в чужбина: “България е единствената държава в Европа, която носи името, с което е основана, а Монтана е единственият областен град с името, дадено при създаването му преди повече от 20 века!” Съчетанието между древно минало, градивно настояще и модерно бъдеще е и визията за областния град на Северозапада, която Живков чертае и развива с местната управа от 1999 година досега. Заедно с възстановяването на римската крепост край Огоста общината обновява паркове и булеварди, строи социални центрове и подпомага отварянето на нови заводи. Работохолизмът и успехите на дългогодишния градоначалникът признават дори и политическите му противници. Макар и да не са много. “Винаги искам да печеля битки и го правя, но не влизам в излишни конфликти. Мога да работя с всеки, който милее за Монтана”, декларира кметът и за доказателство, напомня, че е работил със 7 парламента и 9 правителства от различни цветове. “Няма как пет пъти да излъжеш хората. Човек се лъже един път, най-много два. Изграденото се вижда. Несвършеното – също!”, заявява градоначалникът.

Когато Живков влязъл в кметския кабинет в края на XX век, Монтана бил все още бивш социалистически окръжен град, посивял и разнебитен от кризата, спомня си той. Две десетилетия по-късно, макар и все още с много проблеми, областният град e с изцяло променен облик. ВиК мрежа на Монтана е реконструирана с над 55 млн. лева от европейските фондове. С евросредства са изградени модерно областно депо за смет, пречиствателна станция и сепарираща инсталация. “С тези екообекти и над 600 дка паркове Монтана е сред най-зелените градове в България!”, изтъква кметът.

В икономиката на града са влезли инвестиции от Швейцария, Австрия, Холандия и Испания. В новия Технологичен парк, увеличил града с 1 км, са изградени един завод и три търговско-сервизни агроцентъра. Тази година предстои отварянето на още две предприятия. “В Монтана има над 2500 микро, малки и средни фирми и повече от 30 фирми с над 150 работници във всяка. Безработицата е намаляла от 24% през 1999 г. до 6,9 % днес. В града ни идват всеки ден да работят хора от Лом, Враца, Берковица и околните селища!”, изрежда Живков. Заради вложените в града и общината средства, заради труда и надеждите на хората останали в родния си край, градоначалникът винаги реагира остро на подигравателните подмятания за “Северозападналата България”. “Не обичам клишетата и оплаквачките. Северозападът е твърдина между Дунав и Балкана, в която живеят много издръжливи и работливи хора. И те заслужават по-добро бъдеще. Ако държавата, която отдавна е длъжник на хората тук, помогне повече на местната власт, този край може да се превърне в райско място!”, убеден е кметът на Монтана.

С поглед назад обаче 58 годишният градоначалник признава, че на младини въобще не е мислел да се занимава с политика и администрация. “Предците ми са земеделци, а аз гонех футболната топка край Огоста, но и учех здраво уроците, за да не срамя фамилията, бях отличник!”, споделя той. След средното образование Живков завършил история във Великотърновския университет, а после специализирал в Софийската Алмаматер. Станал учител в Спортната гимназия на някогашния Михайловград, след това и директор, а накрая и шеф на Инспектората по образованието. Тази година Монтана разполага с бюджет от 42 млн. лева, който със средства от европейски проекти ще нарасне до 60 млн. Предстои обновяване на училища и улици, ремонти на читалища и строежи на църкви. Веднъж или два пъти в месеца Златко Живков ставя за малко проблемите на Монтана и заминава за Брюксел или Страсбург, където трети мандат е член на Комисията на регионите. И чертае с колегите си пътя за развитието на местното самоуправление в Евросъюза. За работата си досега Живков е получил над 35 наши и чужди отличия, но най-много се гордее с двете си големи постижения – дъщерята Антина, завършила комуникации и изкуство във Виена, и синът Орлин, който учи музикално продуценство в САЩ. И тайно се надява някой ден да го номинират и за почетната длъжност “дядо”.

 

Спортът е неговата страст

Най-голямата страст на кмета на Монтана е известна на всички в града, че и извън него – спорта. В Монтана се развиват 28 вида спорт, а три от отборите – футбол, волейбол и баскетбол са на национално ниво. Голяма част от средствата от бюджета и европроектите се инвестират в изграждане и модернизиране на спортни съоръжения. 303 деца от различни възрасти се занимават с футбол – любимата игра на Живков. Сред звездните му мигове, разказва той, са игрите му на терена в Търново през миналия век с Красимир Балъков и покойния Трифон Иванов. Но и сега Живков не пропуска възможност да хвърли костюма и да се пусне с топката на терена.

 

За него

Да го клонираме и в другите общини

Познавам Златко Живков от спорта и разбрах, че когато човек много обича и иска нещо, може да го постигне и в един по-скромен по-мащаби град. Спортът в общината е на много високо ниво, три от отборите са в националните първенства. Златко може де бъде пример за останалите кметове в България и щеще да бъде много добре, ако може да го клонираме във всички общини.

Тити Папазов, треньор по баскетбол

 

Отделя пари за болницата

Кметът Живков винаги е отделял сериозно внимание на областната болница, макар, че общината има малък дял в нея. Всяка година кметът заедно с Общинския съвет отделят от бюджета финанси за модернизирането на болницата – миналата година 6000 лева, тази – още 50 000 лева.

Д-р Тони Тодоров, шеф на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” – Монтана

 

Северозападът се нуждае от него

Деветнадесета година начело на общината в областния център Монтана – това е формалната страна. А съдържателната – без ръководители като него този край съвсем щеше да западне. Каузата да спасим родния Северозапад изисква да подкрепяме такива като Златко Живков, без значение от каква политическа сила сме.

Доц. Д-р Борислав Великов, шеф на 39-ото НС

 

Усмихнат и позитивен човек

Щастлив съм, че имам Златко Живков за приятел. Той е един усмихнат и позитивен човек. С него изминахме дълъг път в политиката и той доказа, че кметуването може да се превърне в занаят, който, когато се практикува от можещи и отдадени хора, носи полза на всички. Успехите му са безспорни, а опитът огромен и според мен ще е неразумно капацитетът му да не бъде използван в национален мащаб.

Найден Зеленогорски, бивш кмет на Плевен и ексдепутат от РБ

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.