Кметът на Павликени участва в конференцията на ПЕС

Тема на форума е кохезионната политика в Европейския съюз след 2020г

Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов участва в конференцията на Партията на европейските социалисти за кохезионната политика в Европейския съюз след 2020г. Градоначалникът беше в Брюксел по покана на президента на ПЕС и български представител в ЕП Сергей Станишев.

„Кохезионната политика е най-успешният европейски инструмент за сближаване на страните и регионите и намаляване на неравенствата - макар и не с темпото, с което бихме искали“, каза инж.Манолов след завръщането си от конференцията. Той подчерта, че общото становище на европейските социалисти е да не се допуска затваряне на кохезионния фонд предвид необходимостта от „затягане на коланите“ в ЕС след Брекзит.

В конференцията участваха комисарят по регионалната политика Корина Крецу, много представители на местните власти от всички краища на ЕС, както и специалисти по местно самоуправление.

„Всяко евро, вложено в кохезионната политика, се връща трикратно в БВП на ЕС“, обясниха организаторите на конференцията.

„За Източна и Южна Европа кохезионната политика е най-видимата част от Европейския съюз. Когато хората в едно населено място видят ремонтираното по линия на тези фондове свое училище, те конкретно разбират солидарността между европейските държави“, каза прездентът на ПЕС Сергей Станишев.

Според комисаря по регионалната политика Корина Крецу кохезионната кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на ЕС, затова битката за запазването й е наистина тежка.

„За следващия програмен период имаме дори още по- високи цели - над 300 000 нови проекти и 850 000 км нови пътища“, посочи Крецу.

Днес всички региони на ЕС са покрити от кохезионната политика, разпределят се 50 млрд. евро всяка година, т. е. почти по 100 евро на европейски гражданин.

Тези пари се инвестират в училища, болници, обществен транспорт, достъп до чиста вода, пречистване на въздуха, модернизиране на пътни артерии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България