Кметът на София Йорданка Фандъкова: Пристигат 10-те автобуса, които ще обслужват линиите до Витоша

В началото на другата седмица в София ще пристигнат 10-те автобуса, които ще обслужват линиите до Витоша. А в началото на 2019 г. ще доставим и 60 нови съчленени автобуса на природен газ. Това съобщи във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Градските автобуси са MAN Lion’s City G, като първите 126 автобуса на природен газ, които купихме преди години. Те са нископодови, достъпни за майки с колички и хора със затруднения в придвижването, с климатизация и с най-високия екостандарт ЕВРО6. 10-те автобуса за Витоша са Мерцедес, като заради планинския терен са с ръчна скоростна кутия, на дизел и екостандарт ЕВРО5. Освен това автобусите са полутуристически и с багажници, което позволява по-лесното пренасяне на ски, шейни и др. С тях заменяме 27-годишни автобуси, които в момента обслужват линиите, информира още Фандъкова.

В София вече пристигнаха 60 нови единични автобуса на природен газ и 20 електробуса. В момента се изграждат зарядните им станции. До края на годината очакваме още 22 единични автобуса на природен газ, каза тя.

Догодина 90% от автобусите на линия на градския транспорт ще са нови. Целта на програмата ни за модернизация е повече комфорт за пътниците и е част от мерките за подобряване на качеството на въздуха, заяви столичният кмет.

Коментари

Задължително поле