Кметът на столицата Йорданка Фандъкова: Сделките с имоти в София с 20% ръст

През третото тримесечие на годината сделките с жилища в много градове на страната са повече спрямо 2019 г.

Обществените поръчки в строителството се увеличиха до 3 млрд. лв.

39,4% повече нови жилища

Сделките с имоти в София бележат ръст от 20% през септември, а в цялата страна повишението на покупките на жилища е с 13%. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на първия тридневен виртуален форум и изложение за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции - “Форум Реал”.

Данните показват, че през третото тримесечие сделките с жилища в столицата, a и в много от градовете в страната, са повече спрямо 2019 г. Йорданка Фандъкова напомни оценката на кредитните агенции, като подчерта, че София запазва стабилната си перспектива за развитие и кредитен рейтинг, равен на този на държавата - най-високият възможен. Това дава възможност за по-добри условия при финансиране на столичните проекти.

“Работи се по няколко стратегически проекта, от които не искаме да се откажем независимо от предизвикателствата, включително и финансови, във връзка с пандемията”, заяви столичният кмет, като допълни, че те са разширението и продължението на метрото, довършването на системата за управление на отпадъци и изграждането на десет стратегически обекта, които ще позволят извеждането на големия трафик и облекчаване на транспорта на София. “Предстои изграждане на паркинги в кварталите, в това число на етажни, като ние предлагаме публично-частно партньорство за целта”, каза Фандъкова. Тя обяви, че вече има заявен интерес за строителство на детски градини в частни сгради в кварталите “Хладилника”, “Красна поляна”, “Манастирски ливади”, “Възраждане”.

Не само в София пазарът на имоти процъфтява, така е и в други големи градове. “Жилищният и лoгиcтичeн пaзap ca изключитeлнo пpивлeкaтeлни в мoмeнтa. Зapaждa ce и нoвa тeндeнция - зa paзвитиe нa pитeйл пapкoвeтe кaтo нaчин, пo кoйтo бpaндoвeтe дa излязaт oт мoлoвeтe, кoитo ca зaтвopeни, зa дa мoгaт дa пpoдължaт дa фyнкциoниpaт”, каза Михаела Лашова от компания за недвижими имоти.

“За деветмесечието на 2020 г. строителната продукция в България достига 10 млрд. лв., издадените разрешителни за строеж са 7429, а започнатите за строеж нови сгради - 4919. Ръст спрямо 2019 г. бележат въведените в експлоатация сгради - 2396 (+13,3%), а с цели 39,4% повече са самите жилища в тях - 11 045. Повишават се и обявените обществени поръчки в строителството - 1932 на обща стойност 3 млрд. лв. (+4,9%)”, каза инж. Илиян Терзиев, председател на УС на Камарата на строителите в България.

 

Фирми ще взимат европари по ОПРР

Решенията ще бъдат на местно ниво

 

През следващия програмен период на европомощта частни юридически лица също ще могат да кандидатстват за средства от ЕС за регионално развитие по Оперативна програма “Региони в растеж”. Това обяви зам.-строителният министър Деница Николова. Те ще могат да се включат и в съвместни публично-частни проекти с местните власти. Последната дума за какво да се дават пари ще имат местните общности. Засилена ще бъде и ролята на Регионалните съвети за развитие при взимане на решение в какво да се инвестира.
Перник, Кюстендил и Стара Загора ще получат и допълнително финансиране от Фонда за справедлив преход, за да направят прехода от въгледобив към зелена енергия.

Регионалното министерство с нов проект

Цифрова реформа на строителния сектор

 

Създават единен публичен регистър

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството

Дигитализирането на строителния сектор ще го направи по-модерен и конкурентен. Това е важно, тъй като в резултат на дигитализацията ще се постигне по-голяма прецизност, бързина, качество на изпълнените строителни работи, икономии на използваните материали, намалено енергопотребление, защитена околна среда и по-високо качество на живот. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при откриването на форум за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции - “Форум Реал”.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи по проект за започване на цифрова реформа на строителния сектор чрез въвеждане на инвестиционно моделиране в него, каза министър Аврамова. Работи се и по проект за създаване на единен публичен регистър по устройствено планиране на територията, инвестиционно проектиране и разрешаване на строителството, с което се цели подобряване на административното обслужване, допълни министърът.

“Вече имаме и успехи в работата по създаване на електронна среда. Агенцията по геодезия, картография и кадастър предоставя пълен набор от електронни услуги и това се приема добре от хората”, каза Аврамова.
“Предстои да започне работа на терен по големи проекти за модернизация на водопроводи и канализация в цялата страна, изпълнявани от 15 ВиК оператора, ще започнем и изпълнението на програма за подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд по Плана за възстановяване и устойчивост, която ще обхваща не само жилищни, а и публичните и промишлени сгради. Това са инвестиции, които ще осигурят работа и доходи на много хора”, заяви Аврамова. Тя изрази готовност министерството да бъде партньор на бизнеса в усилията му за реформиране на строителния сектор с използване на предимствата на дигитализацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти