Кметът на Търново заряза ритуално лoзите в Килифарево навръх Трифон Зарезан

Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в градчето Килифарево, където участва в традиционния ритуал по лозова резитба за празника Трифон Зарезан. Въпреки лошото време, десетки местни жители и гости си пожелаха годината да е здрава и успешна, а лозите да са плодородни и да дадат много грозде.

Празникът започна с шествие, провело се от централния площад „България” до Историческия музей. В двора на културната институция бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи. Лозовите клонки подрязаха кметът на община Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Килифарево Димитър Събев, общински съветници, местни жители и гости, журналисти и фотографи.

ts

Даниел Панов отправи пожелание към жителите на Велико Търново, Килифарево и на цялата община да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи. Той подчерта, че празници като Трифон Зарезан са част от българската идентичност. Панов поздрави и археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и всички, които се чувстват влюбени.

Даниел Панов гостува и в съседното на Велико Търново градче Лясковец, където също отбелязват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал.

Коментари

Задължително поле