ООН прати 90 тона помощи на Венецуела

2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Премиерът и Светия синод обсъждат мерките за предстоящите празници

Тръмп: Борис Джонсън изглежда е по-добре

Ето какво ще е времето днес

Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Лична вражда обезглави Българската банка за развитие Кръгът „Капитал“ отмъсти на Стоян Мавродиев

Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

Кметът на Шумен срещу нова цена на водата Призовава КЕВР да преосмисли увеличението

Кметът на Шумен Любомир Христов не приема предложеното от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на цената на водата от 1 януари 2019 г. /от 3,30 лв. за кубик на 3,40 лв. с ДДС/. Той призовава членовете на комисията да преосмислят решението си на предстоящото открито заседание на 17 декември. Това се казва в оповестена позиция на градоначалника.

В становището си до председателя на комисията Иван Иванов кметът на Шумен посочва, че преди да се стигне до увеличение на цената на водата за потребителите, регулаторът трябва да провери как се изпълняват бизнес-планът на ВиК-оператора и Програмата за оптимизиране на дейността и подобряване на ефективността в работата на водното дружеството. Начисляването на инфлацията при определяне на увеличението на цената за 2019 г. може да има нормативно основание, но за гражданите на Шумен то е неприемливо заради недоброто качество на предлаганите услуги – влошено качество на подаваната питейна вода, чести аварии по мрежата, които водят до спиране на водоподаването за потребителите.
Според Христов, цената на услугата за гражданите не трябва да се превръща в основен инструмент за подобряване работата във ВиК и за инвестиции в сектора.

В текста се посочва още, че изграждането на Пречиствателна станция за питейна вода за Шумен и подмяната на магистралния довеждащ водопровод от яз.“Тича“ е приоритет за сегашното ръководство на общината. Христов припомня, че за 3 години са положени много усилия, за да получи Шумен необходимите за това средства по ОП „Околна среда“ 2014-2020.

„Подкрепихме 5-годишния бизнес-план на ВиК, защото без него нямаше да можем да се включим в прединвестиционните проучвания на регионалното министерство. Ние бяхме първата община, която представи готов работен проект за пречиствателната станция. В прединвестиционните проучвания, освен изграждане на ПСПВ, е предвидена и подмяна на довеждащия водопровод. Всичко това е изключително важно за града. Инвестицията за пречиствателната станция е на стойност 22 млн. лева, а за довеждащия водопровод близо 60 млн.лв. – средства, които нито държавата, още по-малко общината би могла да осигури през следващите години“, обяснява градоначалника.

Той припомня още, че най-оспорваната част от бизнес-плана на водното дружество беше за цената на водата и нейното увеличение през този период. „И тогава, и сега продължавам да смятам, че процентът на нарастване е необосновано висок от гледна точка на потребителите. Освен това, няма как най-високата цена в страната да бъде определяна като социално поносима за Шумен и не съм сигурен, че подобно определение се основава на конкретни статистически данни.

„Още по-неприемливо е това увеличение, преди да са започнали реалните строителни дейности по изграждането на пречиствателната станция за питейни води и подмяната на магистралния водопровод от язовир „Тича“, казва кметът.

Позицията на общинското ръководство ще бъде депозирана писмено в Комисията за енергийно и водно регулиране от зам.-кмета по строителство инж. Боян Тодоров. Той ще участва в откритото заседание на комисията на 17 декември и ще представи публично аргументите на общината срещу така предложеното увеличение на цената на водата.

Кметът Любомир Христов се обръща към областния управител проф.Стефан Желев и председател на Асоциацията по ВиК, както и към обществения посредник Иван Капралов, с покана да се включат в заседанието и също да защитят интересите на шуменци.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.