Кнесетът одобри правителството Нетаняху-Ганц

Нетаняху (вдясно) ще остане премиер 18 месеца, след което ще предаде поста на Ганц.

Израелските депутати одобриха сформиране на правителство на националното единство между премиера Бенямин Нетаняху и политическия му съперник Бени Ганц, с което може да бъде сложен край на продължила повече от една година политическа криза, предаде АФП.

Кнесетът гласува със 71 гласа „за” срещу 37 „против” в подкрепа на коалиционната сделка, според която десният Нетаняху и центристът Ганц ще си поделят властта. Новият кабинет ще положи клетва на 13 май, като Нетаняху ще остане премиер 18 месеца, след което ще предаде поста на Ганц.

Критици на министър-председателя оспориха сделката в Израелския върховен съд, който в сряда разреши на премиера Бенямин Нетаняху да сформира ново правителство, въпреки обвиненията в корупция и водените срещу него дела. Съдът потвърди и коалиционното споразумение между Нетаняху и Ганц, чиято законност бе оспорена от група неправителствени организации.

„Не открихме никаква законна причина да попречим на Нетаняху да сформира правителство”, се казва в изявлението на съда. Очаква се процесът срещу Нетаняху за измама, злоупотреба с доверие и подкупи да започне на 24 май, припомня ДПА.

Коментари

Задължително поле