Кнесетът прие спорен закон, даващ право на самоопределение само на евреите

Израелският парламент прие пакет закони, с които Израел се обявява за национален дом на евреите и се дава приоритет на чисто еврейските общности.

На законите, засягащи широк спектър от теми във връзка с еврейския характер на държавата и ограничаването на правата на левите групи, критични спрямо политиките на Израел срещу палестинците, се гледа като на опит на премиера Бенямин Нетаняху да даде предимство на дясното правителство и неговите привърженици, пише The Washington Post.

Спорният закон за "националната държава" предопределя, че "Израел е историческата родина на евреите и те имат изключителното право за национално самоопределение".

Европейският съюз изрази безпокойство по повод приетия в Кнесета закон, според който само евреите имат правото на самоопределение, като заяви, че това ще усложни създаването на палестинска държава съвместно с Израел.

Палестинците пък се опасяват, че могат да се превърнат в граждани втора ръка. Арабското малцинство в страната окачестви закона като расистки и близък до апартейда.

Коментари

Задължително поле