КНСБ: Всеки работещ у нас може да получи средно 145 лв. увеличение на заплатата

Всеки работещ българин може да получи увеличение на заплатата средно със 145 лева на месец, независимо в кой сектор е зает. Това показва анализ на икономистите от КНСБ. Според тях това е възможно заради по-високата производителност и ефективност на изработеното у нас спрямо други страни в Европа.

Според данните на Евростат се оказва, че в това отношение страната ни бие страни като Белгия, Испания, Франция, както и такива от Източна Европа. В същото време обаче заплащането не отговаря на труда.

Затова и от синдиката стартират кампания за увеличаване на доходите "Искам още 100 лева". Електронни картички с този текст, достъпни на Фейсбук страницата на синдиката могат да бъдат изпращани до работодателите като коледни честитки.

"Икономиката и в момента позволява в прав текст, едно към едно, да бъдат изплащани 145 лева повече към дохода на всеки нает работник. За да може да сме в тон с това, което произвеждаме, както всички твърдят и се кълнем, че трябва да произвеждаме повече, за да получаваме повече. Страната ни изостава драстично по средно заплащане. В Чехия и Словакия работещите получават почти двойно повече, а в Словения дори тройно повече", обясни Пламен Димитров, президент на КНСБ, пред БНТ.

"Що се отнася до минималното заплащане статистиката става още по-тревожна. Единствената страна с по-малка минимална заплата от нас е Албания. В Румъния тя е със 120 лева по-голяма, а рекордьори са Белгия и Люксембург с по 3 до 4 хиляди лева минимално заплащане", посочи Димитров.

В същото време проучване на компания за подбор на кадри показва, че 62% от работодателите или близо две трети от фирмите не могат да намерят нужните специалисти.

Коментари

Задължително поле