КНСБ: За тричленно семейство са нужни 2588 лева на месец

64,3% от работещите не достигат заплатата за издръжка

1438 лева е необходимият "чист" месечен доход за издръжка на живота на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама работещи и едно дете са нужни 2588 лева на месец - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за четвъртото тримесечие на 2023 година. 

За издръжката на тричленно семейство от двама работещи и едно дете до 14 години са необходими 156 лева повече на годишна база  - за декември 2023 спрямо декември 2022, каза каза президентът на КНСБ Пламен Димитров при обявяването на резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 0,8% на тримесечна база и с 6,4% на годишна база.

Над 1,6 милион души получават възнаграждение под заплатата за издръжка, обяви Димитров.

"Малко под 2/3  - точното число е 64,3% - от всички работещи осигурени лица, по-точно работещи на трудово-служебно правоотношение, всъщност получават средства, които не достигат заплатата за издръжка. 39,2% или 1 млн. от лицата са с трудови възнаграждения до 1000 лв.", посочи той. 

Президентът на КНСБ отбеляза и положителна тенденция, която сочи, че около 60 хил. души по-малко спрямо миналата година са хората, които работят и не получават заплата, необходима за издръжка. От 32,5% на 35,7% се покачва процентът на тези, които са над заплата за издръжка, обясни той.

Общата картина е позитивна, всички показатели го показват, независимо от движението на цените и ръста на инфлацията. Макар и позитивната тенденция, която ние отчитаме, тя е много бавна и слаба, отбеляза още Димитров. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси