Сблъсък с интриги за Стрелците, нови доходи за Близнаците – Дневният хороскоп на Алена

На 5 април 2020 да почерпят

Зад завесата на пандемията

708 жертви на COVID-19 във Великобритания, сред тях е и 5-годишно дете

Силвио Орландо: Берлусконовците са преходни

Заловиха лидера на Ислямска държава в Афганистан (ВИДЕО)

Установено е опасно усложнение от COVID-19 – увреждане на мозъка Лекарите съветват хората, забелязали загуба на вкус и обоняние, да прекарат поне седмица у дома

Медицинският експертен съвет към правителството спира да съществува

Люксембург доживя голям футболен форум

Спад на броя на загиналите от коронавирус за денонощие в Италия

Борисов и Нетаняху обсъдиха пандемията от COVID-19

Гърция удължи мерките до 27 април

Жертвите на коронавируса по света са над 60 000

Хората без здравна застраховка в САЩ може да платят до 74 000 долара за лечение на COVID-19

Отлагат промените в Закона за енергетиката

КНСБ: Максималната пенсия да стане 1000 лв. през 2018 г. Синдикатът предлага максималният осигурителен доход за следващата година да се увеличи до 3000 лева

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1000 лева през следващата година. Това каза изпълнителният секретар на синдикатът Ася Гонева. За мярката, която предлага КНСБ, са необходими 42-45 млн. Лева.

В момента таванът на пенсиите е 910 лева и над 45 хил. души нямат възможност да получават реални пенсии заради това.

Синдикатът настоява максималният осигурителен доход за следващата година да се увеличи до 3000 лева. Повишението ще доведе до още 78 млн. лева приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Около 89 – 90 хил. души получават доход над 2600 лв. и на тази база са очакванията за допълнителни приходи.

Коефициентът, който носи всяка година стаж да стане 1.2 от догодина, а през 2024 г. да достигне 1,5, предлагат още от КНСБ. През т. г. коефициентът е 1.126. Мярката е скъпа, ще струва допълнително 800 млн. лв. на бюджета, но е много по-справедлива от досегашните.

Минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се да стане 600 лв. В момента той е диференциран – от 460 лв. при доход за предходната година до 5400 лв. до 600 лв. при доход над 7400 лв. Приходите в бюджета от тази мярка ще са около 60 млн. лв.

От синдиката настояват да се увеличи и минималното дневно обезщетение за безработица, което от 2009 г. е 7.20 лв., и да стане 14-15 лв. За това ще са необходими 56 млн. лв. В същото време вноската за фонд „Безработица” да се увеличи с 1 процентен пункт и да стане 2%, предлагат от КНСБ. В момента тя е 1%. От тази мярка приходите в бюджета на ДОО ще се увеличат с около 250 млн. лв.

Всеки момент се очаква да започнат преговорите между работодатели и синдикати за осигурителните прагове. В случай, че работодателите откажат да седнат на масата за преговори, от КНСБ ще настояват държавата да наложи ръст от 10% на минималните осигурителни доходи на всички позиции. Експертите на синдиката са пресметнали, че от тази мярка може да се увеличат приходите на бюджета на ДОО над 80 млн. лв.

Общо всички предложени от КНСБ мерки ще увеличат приходите с 475 млн. лв., а допълнителните разходи ще са 913 млн. лв., като най-голямо перо в тях ще са разходите за пенсии – около 800 млн.лв.

Досега няма сериозен анализ от АСП дали еднократните помощи за първокласници се изразходват по предназначение, каза още Гонева. От синдиката предлагат да се затегне контрола по изразходването на тези пари като във всяка детска градина или училище има социален работник. Целта е помощта да бъде обвързана с отговорното родителство. През м.г. около 46 хил. бедни семейства, чиито деца са записани за пръв път в първи клас в държавно или общинско училище получиха такава еднократна помощ.

Всяка година за ромското включване държавата дава 229 млн. лв., а неправителствените организации по линия на различни донори дават по още 212 млн. лв., коментира лидерката на учителския синдикат Янка Такева.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Може и да стане , АМА НА ДАЛИ ! СЛЕД като тази година 2017, при ОБЯВЕН ПРОЦЕНТ ОТ 2,4 моята пенсия бе увеличена с прибл. 1,9 % ! А да бе само моята , а то и други – между 1,5 и 1,9 % !

    1. ти благодари, че не са ти я съкратили, както става (с частните пенсии) в някои деморкации….

  2. Хубаво предлагат синдикатите,но едва ли ще стане.Годините стаж трябва да се умножават по индивидуалния коефициент на пенсиониращото се лице,а не по 1.1,както е записано в механизма за изчисляване на пенсията сега. Нали и останалите пенсии щяха да бъдат преизчислени,а не само минималните? Бойко не успя да се наложи на министъра Горанов. След преизчислението от 2.4 процента,на мен ми дадоха близо….10 лева!!!!!!!! Голямото увеличение. Срамота! Баба гъркиня взима около 1300 евро пенсия,а нашите баби взимат по 260 лева. Точка по въпроса. А Гърция уж щяла да фалира. Де е Киро? В Кириатири.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.