КНСБ: Необходимият нетен месечен доход за издръжка на един работещ е 1427 лв.

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ, живеещ сам, е 1427 лв. Това сочат данните на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

От синдиката представят резултатите от наблюдение на потребителските цени и заплати за издръжка. 

Изчисленията показват, че 2568 лв. е общата стойност за тричленно семейство - двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,8% на тримесечна база и 8,1% на годишна база, казват още от КНСБ. 

Повече от 2/3 от работещите не достигат заплатата за издръжка, коментират още от синдиката, съобщава БТА.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че 41,3% от хората, които получават трудови възнаграждения, са с доход до хиляда лв. Той посочи, че това са 1,07 млн. души. Димитров направи уточнението, че този процент е бил по-висок преди година. „Има движение към намаляване на хората, които получават тези ниски заплати“, отбеляза той.

Продължаваме нашата битка за увеличение на доходите, за да се доближат до средноевропейските, коментира Димитров.

На минимална заплата от 1 януари 2024 г. ще работят доста повече от сегашните близо половин милион души, ако няма по-сериозно движение на доходите.

През септември 2023 г. спрямо септември 2022 г. общата стойност на 20 стоки от „малката потребителска кошница“ е нараснала с 15,2%, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ и главен икономист на конфедерацията Любослав Костов.

Намаление през последното тримесечие се отчита при яйцата - с 1,6%, но цените нарастват с 24,7 на сто на годишна база. При млеката има леко намаление от порядъка на 1,2% до 1,4%, но остават по-високи от цените през същия период на м.г., изчисляват от синдиката.

Намаление с 1,6% на тримесечна база и с 11,2% на годишна база има при животински и растителни масла. Слънчогледовото олио бележи намаление с 5,3%, а на годишна база – с 26,6%.

КНСБ отчитат нарастване на цената на свинско, пилешко и телешко месо. „Ръстът следва покачващите се цени на едро на фуражни смески и задържането на добива на месо“, считат от синдиката. Цената на каймата е нараснала с 38%, посочи още Костов.

Най-скъпо е брашното в България спрямо другите държави в Европа. „На трето място сме по скъпотия на краве сирене“, коментира Костов.

Сравнението между страните показва, че българите, получаващи минималната работна заплата (МРЗ), могат да закупят кошницата с основните продукти седем пъти за месец. В Испания с една МРЗ тази потребителска кошница може да се закупи 25 пъти, във Франция – 28 пъти, в Нидерландия – 29 пъти, а в Германия – 34 пъти, посочват от КНСБ.

По отношение на доходите от синдиката настояват за номинален ръст на средните заплати с минимум 15% за 2024 г. От КНСБ настояват още за поемане на ангажимент за възможно най-бързо транспониране на директивата за адекватни и справедливи минимални заплати на ЕК.

Разходите за издръжка на живота плавно продължават да нарастват, потвърди Виолета Иванова, заместник-директорът на ИССИ на КНСБ.

Тя добави, че все пак „има затихващи темпове“, като от началото на годината се наблюдава стабилизиране на цените на тока за бизнеса, но разходите остават на значително по-високо ниво спрямо предкризисния период. Иванова добави, че цената на тока за бизнеса спада със 73% на годишна база и достига 199 лв. за мегаватчас.

Наблюдава се намаление на цените и на природен газ. При петрола също се регистрира намаление с 1% на годишна база.

Нарастват цените на производител при добивната промишленост, производството на напитки, тютюневи изделия, облекло. Производството на лекарствени вещества и продукти бележи ръст на цените с 11,3% според КНСБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари