КНСБ предлага: Пенсиите да растат с 15% годишно

Изпреварващото увеличение на пенсиите да става по два начина, предлагат от КНСБ.

Преизчисляването им променя модела

Пенсиите да растат ежегодно с около 15% предлага КНСБ, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.

Според него преизчисляването на пенсиите би променило модела на пенсионно осигуряване, ще разруши тотално системата, ще доведе до несправедливост, защото половината пенсионери ще получат едно добро увеличение, а другата половина - „едно голямо нищо”.

От КНСБ смятат, че така и мотивацията на младите да се осигуряват на пълни размери на доходите ще бъде тотално разрушена. Синдикатът настоява изпреварващото увеличение на пенсиите да става по два начина - през годишното осъвременяване, което от КНСБ държат да продължи, така и през увеличаване на тежестта на коефициента на всяка година стаж в пенсионната формула, което отчита приноса на всеки осигурен и пенсионер.

Друга идея е средното дневно обезщетение за безработица да нарасне от 26 лв. на ден на 70 лв. на ден (от 573 лв. месечно на 1477 лв. месечно до 2025 г. Аналогичен подход се предлага и за нарастването на минималното обезщетение за безработица до 2025 г. То трябва да нарасне от 264 лв., колкото е в момента на месец (12 лв. на ден), до сума, която да е равна на 60% от установената минимална работна заплата за страната. Това означава, че към 2025 г. размерът на минималното обезщетение за безработица трябва да бъде - 743 лв. на месец (35 лв. на ден), смятат от КНСБ.

Подобно увеличение трябва да има и за обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, което да се повиши от 380 лв. на 730 лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари