Кои са главните теории на конспирацията

Уникална снимка! Ли Харви Осуалд (с тъмните очила) в столицата на Беларус Минск, тогава в СССР.

60 години от убийството на президента на САЩ Джон Кенеди

До 75% от американците считат, че Кенеди е жертва на заговор

Втора част

Преди 60 години, на 22 ноември 1963 г. президентът на САЩ Джон Кенеди беше покосен в улиците на Далас, щата Тексас. В първата част, публикувана от 15 ноември в „Труд news“ разгледахме накратко подготовката на убиеца Ли Харви Осуалд. Той е комунист, почитател и жител на СССР от 1959 до 1962 г. и яростен поддръжник на кубинския лидер Фидел Кастро. Разобличен е от свидетелите на улицата. Те го видели как стреля от 6-ия етаж на склада за учебници, на приклада на карабината, намерена на този етаж, завита в амбалажна хартия, беше намерен отпечатък от дясната длан на Осуалд. 45 минути след покушението, Осуалд уби с 4 пистолетни изстрела полицая J. D. Tippit, който поиска да го разпита. На пистолета бяха открити отпечатъците на Осуалд. Веднага след това Осуалд се скри в близкия киносалон, където беше задържан.

Въпреки тези неоспорими факти, изумителните 59-75% от американците /според различни изследвания/ и до днес считат, че Кенеди е бил жертва на заговор с повече от един стрелец/убиец. Трудно ми е да обясня това поразително явление, но ще се опитам да оборя главните конспирации: 

1. 48 часа след убийството, убиецът беше убит от Джек Раби, собственик на нощен клуб, вероятно свързан с мафията, огромен почитател на Кенеди, избухлив човек. Свидетели твърдят, че Раби крещял в клуба си вечерта в деня на убийството на президента - 22 ноември 1963, че ще отмъсти за героя си. Убийството на убиеца, извършено пред целия свят, благодарение на силните американски медии, сложи началото на конспирациите. Стотици милиони хора решиха, че Раби уби Осуалд, за да заличи следите на заговора. Малцина решиха, че най-лесното обяснение е вярното - Раби уби Осуалд, за да отмъсти за кумира си.

2. „Магическият куршум“ - най-убедителната конспирация, в която и аз вярвах много години, толкова беше убедителна. Осуалд стреля три пъти - първият куршум пропуска колата. Вторият, магическият куршум, обаче във въздуха изведнъж завива надясно, после извива наляво, за да разкъса врата на Кенеди и накрая избухва в ребрата и китката на Джон Конъли, губернатор на Тексас, който пътувал в лимузината с президента. Смъртният, трети куршум, разбива горната част на главата на Кенеди. „Магическият куршум“ роди основната конспирация за присъствието на най-малко още един стрелец в Далас. Този куршум убеди стотици милиони хора, че има заговор. През ноември 2003, във връзка с 40-годишнината от убийството, гледах в Америка документалния филм на ABC The Kennedy Assassination: Beyond Conspiracy. С изумление видях нещо ново: задната седалка на лимузината, където бил Кенеди, е 7- 8 см ПО-ВИСОКА от седалката на Конъли. Ако се изпише права линия от карабината Carcano на Осуалд до гърба на Кенеди и ребрата/китката на Конъли, няма никаква необходимост от „магическия куршум“. 

3. „Тревистият хълм“ - конспирация, според която на хълмчето пред лимузината е имало втори, скрит стрелец, затова куршумът люшка главата на Кенеди рязко назад, въпреки, че Осуалд остава в склада зад президента и третият му изстрел би трябвало да наклони главата на Кeнеди напред. В книгата си Reclaiming History, Vincent Bugliosi, /това е най-задълбоченото изследване на убийството от 1648 стр!/ публикува свидетелствата на трима известни невролози, които твърдят, че нервите на врата поставени под изключително напрежение, отговарят точно по начина, както в този случай. Смъртоносният трети куршум удря злощастния Кенеди ОТЗАД, със сила накланя главата му напред, но после нерв избухва, който кара черепа да се люшне НАЗАД.

4. Конспирацията/твърдението, че мафията убила президента, защото той от неин съмишленик, се превърнал във враг. Това твърдение заслужава внимание, поради многобройните обвинения за връзките на клана Кенеди с чикагската мафия. Според най-известната теория водачите на мафията Carlos Marcello, Santo Trafficante, Jimmy Hoffa и Sam Giancana са организирали убийството. Британският филм The Men Who Killed Kennedy (1988) разработва тази теория с участието на трима корсикански бандити, които изпълнили заедно с Осуалд успешното покушение по заповед на мафиотските босове. Тази теория не може да е вярна, защото Осуалд не е имал никакви връзки с Коза Ностра, както и заради факта, че не е имало други стрелци, освен него.

5. Най-известната конспирация в съветския блок, с която израснах и аз беше: Кенеди е убит от ЦРУ/Пентагона, защото искал мир и разоръжаване със СССР, бил против военно-промишления комплекс, против разрастването на войната във Виетнам и пр. Тази конспирация се подкрепя от филма JFK на левия пропагандист Оливър Стоун и тя беше най-удобна за някогашната комунистическа пропаганда. Ето свидетелство, известно на много малко хора: На 26 ноември 1963, четири дни след убийството на Кенеди, когато целият свят гърми и се вълнува, в Букурещ пристига ген. Александър Сахаровски, директор на 13-ти отдел на КГБ, занимаващ се с политически убийства и саботажи. Генералът свиква ръководството на Секуритате и им казва, че убийството на Кенеди трябва да бъде представено, като вътрешен заговор на ЦРУ/Пентагона, за да бъде злепоставено следващото правителство на САЩ. За целта тази информация ще бъде разпространена от КГБ по света с помощта на братските компартии. Ето как става ясна дълголетната комунистическа конспирация за убийството на Кенеди. /Свидетелството е на Ion Mihai Pacepa, директор на външното разузнаване на Секуритате, който избяга в САЩ в 1978, от книгата му L. H. Oswald: Programmed To Kill, KGB and the Kennedy Assassination, 2007/.

Конспирациите за убийството на века нямат край и няма смисъл да се анализират дори и днес, 60 години по-късно. Но на днешния ден преди 6 десетилетия беше създадена най-голямата загадка на Студената война. Да, най-голямата загадка, тъй като и до сега няма поне малко обществено съгласие, даже и в Америка, кой и защо уби президента на САЩ. Тази загадка продължава да бъде огромно препятствие пред анализаторите, които все още спорят какво точно се е случило. Но най-голямата загадка на 20 век някой ден, в далечното бъдеще ще бъде разкрита и смешното и тъжното е, че в това незнайно и невиждано бъдеще, тя няма да има никакво значение за никого, освен за историците.

Убийството се превърна във водораздел за американците от поколението на 60-те, както 11 септември 2001 днес е жалон във времето за днешните поколения. И малцина съзнават, че именно Джон Кенеди беше най-значимата жертва на Студената война. Защото беше убит от комунист и враг на Америка. Страховитите кадри на първата дама на САЩ, която се хвърля върху задната част на президентската лимузина, за да събира парчетата мозък, са кървав символ за разделението на планетата, разсечена на две от меча на Студената война. 60-те години на 20 век са най-бурното следвоенно десетилетие за Европа и Америка, сравнимо по значение само с десетилетието след падането на Берлинската стена.

Странни са пътищата на съдбата...

Какво е общото между президента на САЩ Джон Кенеди, C. S. Lewis, известен ирландски писател, литературен критик, историк и християнски философ и Aldous Huxley, прочут британски писател, от най-влиятелните литературни модернисти на 20 век? 

И тримата умират на 22 ноември 1963 г. Huxley умира в17.20, лондонско време, точно след 10 минути издъхва C. S. Lewis, след по-малко от час Кенеди е убит в Далас.

Краят на Джон Кенеди засенчи кончината на C. S. Lewis и Aldous Huxley. До такава степен, че доведеният син на C. S. Lewis, Douglas Gresham, разбрал за смъртта на пастрока си часове след като научил от телевизора за убийството на президента! 
Странни са пътищата на Съдбата, понякога се пресичат и тежко на тези в кръстопътя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи