Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Кои са жените върху парите Книгата „Византийската императрица върху монетите и печатите“ на гл. ас. д-р Женя Жекова разказва и за българските владетелки

Д-р Женя Жекова на представянето на книгата, която събра много ценители на историята. Снимки Авторът и Архив

За жените в историята не се пише много, но често те са имали толкова определяща и градивна роля, колкото и силният пол. Понякога коват съдбините на цели империи. Доказват го малко, но достоверни извори – монетите и печатите. На тях редом до владетелите често стоят законните им „първи дами”, майки, дъщери, дори любовници. А назад във вековете парите не са само разплащателно средство, а пропагандират и утвърждават власт. Това разказва нумизматът д-р Женя Жекова от Регионалния исторически музей в Шумен в интригуващото си проучване за ролята на владетелките – „Византийската императрица върху монетите и печатите”. Книгата проследява държавните знаци с дамско участие не само на Византийската империя от V до XV, а разказва и за увековечените български царици от това време и техните съдби.

Не са много – за 1000 години женски ликове има върху 58 златни, сребърни и медни парични единици от Византия и България. Фигурират и на 36 типа печати /моливдовули/, с които е скрепявана кореспонденцията. Само четири български царици греят върху държавни символи, известни са три техни монети и два печата, казва със съжаление д-р Жекова. За първи път цар Иван Александър (1331-1371) се появява върху монета с втората си съпруга еврейката Сара с християнско име Теодора. Владетелят с царицата са един до друг и държат скиптър. Те са върху медна монета с надпис „Александър цар и Теодора царица”.

Следващият наш владетел с „първа дама” е синът му цар Иван Срацимир (1356 – 1396), който управлява Видинското царство. На паричните знаци той е със съпругата си Анна, влашка принцеса. Тя стои редом до него върху медна монета, но името й липсва, отбелязва д-р Жекова.

И върху една сребърна емисия имаме владетел и владетелка-майка. Това е монетата на Михаил Асен (внук на Мичо Асен) и майка му Ирина (съпруга на цар Йоан Асен III и дъщеря на император Михаил VIII Палеолог). Предполага се, че монетите са изсечени във Византия с чисто пропагандна цел и налагане на владетелската двойка у нас. От Ирина Пелеологина Асенина има и запазен печат. Един единствен e и се съхранява в частна колекция в Северна Америка. Смятан е за първия печат, на който българска царица е представена като еднолична владетелка и това явно подсказва амбициите й над търновския престол.

Безспорно най-популярната група български печати с женско присъствие са по-назад във времето още при Цар Петър I със съпругата му Мария. Открити са стотици. Той е първият български владeтел, осъществил династичен брак с византийска принцеса и постигнал много по пътя на дипломацията. Заради изображението на печатите има предположения, че тя е негова съвладетелка – двамата държат жезъл, но ръката на Мария е над тази на Петър. Вероятно думата й е доминирала, ако се съди по иконографията. Равенството обаче продължава до 945 г., когато дядо й император Роман Лакапин пада от власт и Петър я отстранява. По печатите е сам. Първоначално изчезва само името Мария, после и образът и така е до 969 г. През 2004 г. в старата столица Велики Преслав е открит печат, на който няма образ, но има надпис Мария Василиса (владетелка), напомня д-р Жекова в книгата си. Затова историци съдят, че се е замонашила или е дискретно отстранена.

„Оскъдна е информацията за нашите царици, не се знае каква дейност са извършвали, неизвестни са дори имената им. Византийските владетелки са строяли църкви, манастири, били са ктитори. А при нас дори запазените изображения на владетелки се броят на пръстите на едната ръка”, коментира д-р Жекова.
На корицата на книгата й грее златна монета с Ирина Атинянката (797-802), първата жена в историята на Византийската империя, управлява еднолично от свое име. Титулува се „василевс на ромеите”, вместо „августа” или „василиса”, но на монетите все пак е отбелязана „василиса”. След смъртта на съпруга си е регент на сина си, но го ослепява и отстранява от управлението! Толкова властни са били някои жени на трона. Авторката описва и печат, за който се предполага, че е на любовница на владетел – моливдовул на Мария Склирина, севаста (1042-1045). Той е в частна колекция. Битува мнението, че тя е първа „севаста” или любовница на император Константин IX Мономах. Има много печати на императрици от това време, но всички се именуват августи. Смята се, че титлата севаста е създадена като успоредна на законната императрица. Женският образ на печата е красив, но от короната липсват типични владетелски знаци, дрехата е с особено V-образно деколте, разсъждават историци и накланят везните към любовница.

Истинско предизвикателство е да се издирва дамското присъствие по държавните знаци и затова Женя Жекова обяснява, че книгата й е писана на един дъх, сърцевината се родила за два-три месеца. Дотолкова се увлякла, че започнала да проучва женските ликове и върху паричните знаци от последното столетие. Няма промяна – нежните образи продължават да са рядкост, а извоюват присъствието с красотата си.

За 130 г. след Освобождението у нас се появяват едва 17 банкноти с женски ликове. Повечето са анонимни – на жътварки, розоберачки, тютюноберачки. Някои обаче имат интересни истории. Първата е 100 лв. емисия 1887 г. „Майка” – вдясно е жена в носия, в едната ръка държи хурка, с другата е прегърнала дете. Това е първа българска банкнота с картинно изображение. Върху 500 лв. от 1942 г. „Мома” вече е известна личността – стои ликът на 19-годишната Евдокия Ковачева от с. Дивля. Година по-рано в селото са поканени журналисти да отразят събор на сурвакари с кукерски маски. Те снимат красивите моми, а фотото на Евдокия се появява в списание и вестник, решават да украси и банкнота. За това кметът на прославеното село я дарява с 3 метра плат. Върху 100 лв. от 1951 г. „Гроздоберачка” трудолюбивата мома също е известна – това е Софка Ковачева от Лясковец, която през септември 1936 г. е снимана на гроздобер. Тогава е на 21 г., ликът й се завърта по списания, а през 1937 г. е използвана и за реклама на Пловдивския панаир.

Много емблематични са 2-та лева от 1962 г. с гроздоберачката, която е в обращение 34 г. Това е Кина Гърбова от Сухиндол, а е снимана през 1960 г., когато е на 16 г. Столичен фотограф изпраща няколко фотоса на изложба в ГДР, а този с Кина печели първо място. От 2015 г. Кина е почетен гражданин на Сухиндол.

20-те лева от 1991 г. – „Десиславките”,са с образа на съпругата на цар Калоян – Десислава, ктиторица на Боянската църква. За основен фон на банкнотата са използвани орнаменти от златотъканата пелерина на севастократор Калоян.

Вече позабравени са 10 000 лв. от 1996 г. с картината „Българска мадона” на Владимир Димитров – Майстора. Моделът е Стана Гогова от с. Ръждавица и тя се смята за четвъртия реален образ върху българска банкнота.

50-те лева в обращение от 1999 г. пък са смятани за най-романтичната банкнота. На лицевата страна е поетът Пенчо Славейков, а от обратната – поетесата Мара Белчева, голямата му любов. Изобразени са и композиции от Славейковото творчество.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.