Кои са най-странните коледни традиции по света и най-смешните подаръци тази година

В Швеция горят тринадесетметрова коза от слама за Коледа.

Коледните празници са едни от най-светлите, буквално и преносно. Именно заради големия интерес на хората към коледната украса и настроение, в цял свят има най-различни традиции как да отпразнуват раждането на Исус Христос. Но кои са най-интересните и най-странните коледни традиции по света?

Фестивалът на гигантските фенери във Филипините

Във Филипините покрай Коледа празнуват Фестивала на гигантските фенери (Ligligan Parul Sampernandu). Празненството се провежда всяка година в съботата преди Бъдни вечер в град Сан Фернандо - “Коледната столица на Филипините”. Фестивалът привлича туристи, заради празника, от цялата страна и от целия свят. Цели единадесет села участват във фестивала и конкуренцията е ожесточена, тъй като всеки се опитва да направи най-сложния и атрактивен фенер. Те се правят от японска хартия за оригами, и от един метър височина, през 2019 г. фенерите са нараснали до около шест метра. Те са осветени от електрически крушки, които блестят в калейдоскоп от шарки в различни цветове.

Тринадесет метрова коза в Швеция

От 1966 г. в центъра на шведското градче Йевле всяка година строят 13-метрова коза от слама. Шведите свързват козата с плодородието, а други я смятат за символа на дявола. Независимо с какво я свързват, тази шведска коледна традиция неволно е довела до друга “традиция” - хората се опитват да изгорят огромната статуя всяка година. От 1966 г. козелът е успешно изгорен до основи цели 29 пъти.

Крампус оживява в Австрия

Описват го като полу-козел, полу-демон и казват, че е рогатият спътник на Дядо Коледа или на Свети Никола, който се ражда в скандинавските легенди за Коледа. Крампус броди по улиците на града, плашейки децата. В австрийската традиция Крампус е представен като злодей, който улавя най-веселите деца и ги прибира в чувала си. Този митичен герой много наподобява на кукерите ни, тъй като по традиция през първата седмица на декември младежите се обличат като Крампус - с маска на демон, увиснали по тялото вериги и камбани и обикалят улиците.

Нощта на репичките в Мексико

Нощта на репичките се организира на 23 декември в Оаксака, Мексико. Фестивалът е един от най-странните в света, тъй като никой не би се сетил да дялка репички. Тиква, дърво, пъпеш - да, но репички!? Местните дълбаят сложни форми, понякога образувайки малки хора или украсявайки дърворезбата с други зеленчуци за продажба. Празничната репичка е хит сред местните и се използва за украса на коледната трапеза. Фигурите традиционно са свързани с раждането на Христос и показват сцени от историята.

Ден на малките свещи в Колумбия

Денят на малките свещи (Dia de las Velitas) бележи началото на коледния сезон в Колумбия. В чест на Богородица и непорочното є зачатие хората поставят свещи и хартиени фенери по прозорците, балконите и предните си дворове. Традицията е свързана и с вярването, че огънят и светлината на свещите ги защитават от пантери и пуми. Всеки от кварталите в градчето се състезава за създаване на най-зрелищната подредба на светлините и всяка година фестивалът привлича много посетители.

Летяща обувка за женитба в Чехия

Чували сме за какви ли не странни поверия и суеверия, но тази коледна традиция в Чехия ни изненада много. Неомъжените жени в Чехия в навечерието на Коледа хвърлят своя обувка през прага на входната врата на дома си. Ако обувката падне така, че да сочи входната врата с върха си, то жената ще се омъжи през следващата година. Ако не - ще хвърля отново обувка на другата Коледа.

Паяжини върху коледната елха

В Украйна, вместо да купуват лъскави топки за елхата, цветни гирлянди и лампички, украсяват дървото с малки орнаменти във формата на паяжини и паяци. Легендата за коледния паяк е източноевропейска. В нея се разказва за коледния паяк, който украсил елхата на бедно семейство за Коледа с паяжини, които станали и основният символ за Коледа в някои страни в Източна Европа.

Космат пуловер

“Косматите пуловери” са описани като грозни коледни пуловери и то не от кого да е, а от самия търговец, който ги продава в голям американски сайт. Цели 26 долара е цената на такъв пуловер, който изобразява мъжко тяло с косми и създава илюзия, че сте голи. Тази тенденция се появи лятото при банските костюми и стресна повечето хора, тъй като част от предлаганите на пазара бански бяха стряскащо реални.

 

Мълдър и Скъли от Досиетата Х в Барби вариант

Може би, ако купите за Коледа обикновена кукла Барби, няма да сте актуални тази година, защото Барби вече има вариант на актьорите Фокс Мълдър и Дейна Скъли от Досиетата Х. Хитовият сериал приключи през 2018 г. Куклите са наистина голям хит, тъй като се свързват с най-интересните истории за паранормална активност. Куклата на един от двамата агенти се продава от 40 до 90 долара. Комплектът започва над 150 долара. Истината е някъде там?

 

Магическата топка на Доналд Тръмп

Искате да знаете какво е бъдещето? Купете си ясновидска топка с лика на Доналд Тръмп, която свети и отговаря на въпроси с “Да” или “Не”. Магическата топка струва цели 54 долара, но все пак плащате, за да разберете какво ще е бъдещето и парите си струват, категоричен е търговецът. Но защо е използвал лика точно на Доналд Тръмп не става ясно.

 

Брада като елха

Защо ти е да поддържаш гъста брада, ако не можеш да я украсиш по празниците? Ако имате космат приятел, може да му подарите истински коледни украшения за елха, в мини вариант за брадата му. Само за 9 долара от популярен американски сайт за стоки може да закупите малките орнаменти, които се предлагат в пакет от 12 броя и различни цветове. Те се закачват с малки щипки и според търговеца са тествани и безопасни.

 

Суши от чорапи

Чорапите са в топ 10 на най-търсените подаръци по Коледа. Има ги във всякакви варианти - украсени като елха, с лика на Дядо Коледа, с ваша снимка, с котенца, с кученца. Виждали сме всичко, освен суши от чорапи. Този оригинален подарък струва 16 долара и включва сет от три чифта чорапи във формата на футомаки и калифорния рол.

 

В голяма търговска верига свалиха артикула

Скандал с пуловер на Дядо Коледа в Канада

Тази година бе белязана от скандал покрай коледното пазаруване. Един от големите търговци преди празниците пусна коледни пуловери, на които Дядо Коледа е с разширени зеници, стои на маса, на която има три вертикални линии, има и огромен надпис “Let it snow” (“Нека вали сняг”). Очевидно е, че става въпрос за наркотици. Търговецът се извини за недоразумението, което се е появило на сайта на фирмата в Канада и уточни, че става въпрос за търговец, който използва мрежата им. Явно става въпрос за шега, която обаче е излязла солено на търговеца, който се е надявал на повече продажби. Това не е първият случай на този магазин да сваля продукти от каталога си, заради скандали. Миналата година от продажба беше свалена бебешка дрешка, която призоваваше за импийчмънт на президента на САЩ Доналд Тръмп. Година по-рано те се извиниха и заради реклама на перука, чийто цвят беше описан в сайта на веригата като “негърско кафяво”.

Коментари

Задължително поле