Кой е съветникът на Байдън за Русия - евреин "подривник" и в тесен контакт с руските либерали

Ето цялата политическа биография на Матю Рожански

За вероятното назначаване на политолога от ЦРУ Матю Рожански за нов директор на Американския съвет за национална сигурност (консултативен орган при президента на САЩ, който се занимава с най-важните въпроси на външната политика и националната сигурност, и отговаря за взаимодействието на всички външнополитически отдели и провеждането на тайните операции извън границите на САЩ) за Русия съобщава изданието Axios, като се позовава на информирани източници.

Рожански е смятан в САЩ за един от водещите експерти за Русия и изобщо за постсъветското пространство (освен това той се смята за експерт по Израел). "Другарят" е получил бакалавърска степен от Харвард и доктор по право от Станфордския университет, говори освен английски, руски и иврит. Работил е като специалист по политически въпроси в посолството на САЩ в Киев, бил е гост-изследовател в Колежа по отбраната на НАТО и е служил в Апелативния съд на САЩ.

От втората половина на 2000-те той се фокусира върху своята работа в подривните глобалистични организации, свързани със специалните служби: през 2007-2010 г. е изпълнителен директор на Партньорството за сигурна Америка, през 2010-13 е заместник-директор на програмата за ''Русия и Евразия" в Фондацията на Карнеги за международен мир (където основава изследователската програма за Украйна), от 2013 г. е директор на Института Кенан (с офиси във Вашингтон и Киев) в Международния научен център ''Удроу Уилсън''. 

Той покани видния етнически либерал Сергей Пархоменко в института Кенан, осигурявайки му уютна позиция, добра заплата и луксозно жилище (ръководител на Фондацията увековечаване на паметта на жертвите на политически репресии ''Последен адрес'', съосновател на общността на Дисернет и проекта ''Редколегия'', съосновател на Лигата на избирателите, бивш главен редактор на списанието „Около света”).

Свързани с постоянните финансови потоци на Института Кенан, са такива одиозни личности като лауреата на наградата на Държавния департамент „Защитник на свободата“ Юлия Латинина, с прякор ''Стрелката на осцилоскопа'', съоснователката на Фондацията „Борис Немцов за свободата'', Жана Немцова, доцентът от катедрата за публична администрация и публична политика на Института за социални науки към РАН Екатерина Шулман, президентът на движението на Съюза на десните сили и член на Обществения съвет на Руския еврейски конгрес Леонид Гозман, съоснователят на аналитичната група на Меркатор и бивш активист на Съюза на десните сили Дмитрий Орешкин, членът на борда на Фондацията "Либерална мисия" и функционер на "Отворена Русия" Кирил Рогов, ръководителят на Центъра за цифрови хуманитарни изследвания към Висшето училище по икономика Анастасия Бонч-Осмоловская, главният редактор на онлайн портала Daily Journal (блокиран през 2014 г. от Роскомнадзор по искане на Генералната прокуратура) Александър Голтс и други.

Също така, г-н Рожански е член на ръководството на фондацията "Евразия" (Фондация "Евразия"; създадена през 1993 г. от съвместните усилия на Държавния департамент на САЩ и Американската агенция за международно развитие USAID с одобрението на Съвета за национална сигурност и Конгресът с прякото участие на фондацията на Сорос; един от ключовите центрове за обсъждане и прилагане на "цветни технологии" в постсъветското пространство и в Източна Европа), които злите езици наричат, наред с други неща, чадър за осигуряването на задачите за разширяването на съществуващите маршрути за трафик на наркотици.

Рожански е сигурен, че „Путин създава огромен проблем за САЩ“, и се противопоставя на фронталните атаки срещу Руската федерация и той залага на тихата, скрупульозна подготовка на Майдан в Русия, установявайки постоянни контакти не само с либералите, но и с кремълските системни либерали. Известно е, че Рожански е в контакт с председателя на съвета на директорите на Алфа-Банк, олигарха Петър Авен.

Често посещава Москва и Киев и редовно коментира събитията в Русия, Беларус, Украйна и Молдова по американските телевизионни канали в праймтайма, публикува свои статии в The International Herald Tribune, The Washington Post и списание Foreign Policy. Днес руските медии се надпреварват да хвалят хавлиения враг, наричайки го „гълъб“, „конструктивна фигура“ и т.н. Или са идиоти, или … 

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения