Кой кого и с колко победи в БСП

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Елена срещу Сергей или Троянската война за Европа

По-важно e накъде пътува моторът. Пък ездачите да си се сменят…

Политиката на „Разделяй и владей“ едва ли ще сработи на „Позитано“ 20

„Троянската война за Европа в БСП приключи. Елена спечели и ще води червената листа“. Това написа вчера „Труд“ след заседанието на Националния съвет на БСП в неделя. Йончева събра 95 гласа, а бившата й половинка, лидерът на ПЕС Станишев – 75.

Големият печеливш обаче би трябвало да е председателката на партията Корнелия Нинова. Тя отдавна, откакто е на поста, води своята си битка с другото крило в БСП, това, към което се числи и самият Станишев.

Той е трети мандат начело на Партията на европейските социалисти, която към момента е втора по депутати в Европейския парламент. Затова и резултатите от предстоящите евроизбори ще са важни не само за бъдещето на Нинова, начело на БСП, но и за Станишев, начело на ПЕС. Последният му мандат изтича през 2021 г. Резултатите ще са важни и във вътрешнополитически план. От тях до голяма степен ще зависи дали ще се върви към предсрочни парламентарни избори у нас, или ще се запази статуквото. Във всяка партийна централа би трябвало да са наясно с това. И да имат освен план А, план Б, че и В. А не да се доверяват на поръчковите социологически проучвания, платени, за да галят ушите им.

Апаратните хватки и жаргон не са чужди за повечето партии и у нас, и в чужбина. В неделя на „Позитано“ 20 се случи нещо подобно. Безспорно подадените гласове за Йончева са повече от тези за Станишев. Така е и при номинациите в страната. По над 200 са за Йончева (266) и Станишев с около 30 по-малко, трета, но доста по-надолу, е Деница Златева. Следват Румен Гечев, Момчил Неков (т. нар. Любимец 15, който заради преференциите на миналите евроизбори изпревари Станишев), после е Петър Корумбашев, проф. Иво Христов и др.

Резултатът на „Позитано“ 20 посочи истинската лидерка. Но явно битката е била изключително тежка, защото самият Станишев директно поиска първите две места в евролистата да се гласуват заедно. Което не мина, защото противоречало на устава.

Какво предстои – след две седмици ще има ново заседание на Националния съвет – тогава ще бъдат окончателно определени всички кандидати от втория надолу. Да разбираме, че едва тогава ще се знае позицията, на която ще попадне Сергей Станишев. Ако въобще попадне на избираема. Според редовни проучвания, огласявани от Брюксел, съотношението на силите у нас преди евроизборите изглежда така: По шест мандата за ГЕРБ/ЕНП и БСП/ПАСД. Два за ДПС и по един за „Обединени патриоти“, „Да България“ и „Воля“ – общо 17 евродепутати. Дали ще се запази същото, рано е да се каже.

Ако БСП успее да вкара повече от сегашните четирима, ще е безспорен успех. Вероятно избираемите места за Столетницата ще са максимум шест. Затова и Станишев поиска отсега да му е гарантирано второто след Йончева.

Спекулациите започнаха веднага. Кой е по-голям европеец – Станишев или Йончева? „Неслучайни“ публикации тиражираха „опорните точки“, че Елена ще направи Европарламента своя арена за борба с корупцията в България – за магистралите, оградата по границата, ремонтите по Ларгото в София… А Станишев, като един истински европеец, ще набляга на общоевропейските ценности, на проблемите с бъдещето на Съюза, миграцията, пакета „Макрон“, двойния стандарт при храните между Източна и Западна Европа. И естествено – Истанбулската конвенция. При последния казус разминаването между БСП и ПЕС е драстично. Народът, Светият синод ясно казаха мнението си по джендърския скандал, но в ПЕС още скърцат със зъби. Да се учудваме ли тогава, че Корнелия Нинова в прав текст заяви в неделя: „Не е задължително Станишев да е евродепутат“. А в понеделник Станишев й го върна: „По тази логика няма нужда и лидерът на БСП да е водач на групата в парламента“. Пригласяше му и Михаил Миков, също бивш лидер на социалистите, но прокуден от Нинова.

Скромното ни мнение е, че е добре Сергей Станишев отново да стане евродепутат. Още повече, че той не се е отказал от битката. Напротив – дори се опитва да мине в атака. Фактите са си факти – лидерът на ПЕС се ползва с авторитет и сред бесепарите в България, и в цяла Европа. Затова е и по-удобен, да не кажем изгоден политически противник на ГЕРБ. Защо не и бъдещ съюзник във властта?

Затова политиката на „Разделяй и владей“ няма да сработи на „Позитано“ 20. Както във всяка партия и там си имат реваншисти, които мечтаят да се върнат на бял/черен/кафяв кон. Пък после да става каквото си ще. Битките за стола на Корнелия Нинова тепърва предстоят. Ако за повод се използват предстоящите евроизбори, тежко и горко и за двете страни. И докато текат вътрешнопартийните войни, в лагера на управляващите могат да пият шампанско и да си хапват черен хайвер. Нито премиерът Борисов, нито Цветанов имат интерес в БСП да цари единодушие. И без това проблемите с коалиционните партньори от „Обединени патриоти“ си остават. Със сигурност ще се пренесат под една или друга форма на изборите за Европарламент. Да не говорим за Марешки и „Воля“, които се чудят откъде още келепир да изтъргуват. Както и да получат индулгенции срещу бъдещи проблеми с прокуратурата и съда, например. Казва ли ти някой?

Елена Йончева е истинското острие на БСП, макар и безпартийна, въпреки съдебните разследвания срещу нея. А е сигурно, че освен от най-твърдото ядро на Столетницата, тя се ползва и с подкрепата на част от настроените патриотично и позиционирани в центъра избиратели в България. Това трябва, задължително е да се използва в предстоящите избори за европарламент.

Както можеше да се очаква, веднага тръгнаха всевъзможни интерпретации – че Йончева щяла да се откаже от първото място в евролистата, за да може да влезе някой следващ – я коалиционен партньор, я от гражданска квота. „Труд“ се допита до отговорни фактори в БСП. И те бяха категорични, че подобна опция въобще не стои пред Елена. Тя вижда задачите си така: на първо място изборите да се проведат по възможно най-честния и добър начин. Да поставя остро въпроса за справедливостта у нас, за ниските доходи, да се чува българският глас в институциите на Евросъюза. Какво антиевропейско има в това? Това, че Йончева е боец, едва ли някой може да го оспорва. Знае го добре и Станишев. Какво тогава имат да делят изобщо? Попитайте Корнелия Нинова.

Навремето през 2002 година имаше снимка на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев, яхнал мотор на път към Бузлуджа. На гърба на коженото му рокерско яке пишеше: „Ако четете този надпис, значи Елена Йончева е паднала от мотора“. Днес ролите са сменени. Той твърди, че не е паднал от мотора, яхнат от Елена…

Всъщност, не е ли по-важно накъде пътува моторът. Пък ездачите да си се сменят…

Интересното, интригата тепърва предстоят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари