Коледна приказка от Ню Йорк

Наши сънародници събраха над $130 000 дарения чрез Children of Bulgaria

Apple и Google са сред най-големите спомоществователи

Много им допада, че всичко се вижда - откъде идват и къде отиват парите

Те са млади, енергични, амбициозни и успели. И макар да живеят в Ню Йорк, работят безвъзмездно, за да върнат на родината това, което са получили. Неправителствената организация Children of Bulgaria за 6 години съществуване е събрала над 130 хиляди долара дарения за деца в неравностойно положение в България и тяхната Коледна приказка продължава.

През 2013 г. Полина Геронтиева, Полина Йорданова и съпругът є Орлин Йорданов събират българи от Ню Йорк на коктейлно парти с идеята да набавят средства за детската клиника на „Пирогов”. Необходими са им инструменти за лапароскопска (минимално инвазивна) хирургия за бебета и малки деца. Само за 2 седмици с помощта на българската общност в Ню Йорк събират почти 10 хиляди долара. Освен инструментите, успяват да купят допълнително и три системи за измерване на налягането в белите дробове на новородени и малки деца, а бързият успех ги вдъхновява да продължат. Регистрират се като НПО, а големият интерес сред българите в Ню Йорк още по-силно ги мотивира.

„Ние сме част от Клуба на младите професионалисти в Ню Йорк и сме си говорили много отдавна, че искаме нещо да направим, но просто нямахме платформата - казва Поли Геронтиева. - Очаквахме да съберем не повече от 2-3 хиляди долара. Появиха се страшно много хора, изпратиха ни средства не само от Ню Йорк, но и от целите Съединени щати, и от други страни като Австралия.”

Те решават лично да купуват нещата и да ги изпращат за България. И тъй като в екипа има всякакви специалисти на високи позиции, намират най-изгодните оферти на най-ниските цени. Често компаниите, като разбират за какво работят, им дават голяма отстъпка или изцяло се отказват от печалбата си. В Щатите на дарителите се приспада от данъците сумата, която са дарили. Някои големи компании удвояват всяка сума, която техни служители са дарили. Едни от най-големите дарители на организацията са Apple и Google.

С изключение на първия им проект за „Пирогов”, където намират най-ниски цени на инструментите чак в Германия, за другите проекти работят предимно с български фирми. За благотворителните партита също си имат постоянни спонсори, които им осигуряват кетъринга и залата. Така, освен 2% за поддръжка на уеб платформата и маркетингови материали, нито цент повече от парите, събрани за децата на България, не се харчи за разточителни благотворителни вечери. А финансовият директор Павел Пиперков следи стриктно как се изразходват средствата и публикува финансовите доклади на уеб страницата им. „Тази прозрачност, плюс целевото спонсориране създава доверие у хората и те с готовност развързват кесиите си - коментира Павел. - Много им допада, че всичко се вижда - откъде идват и къде отиват парите.”

Една кампания на Children of Bulgaria продължава около година. Обявяват я в сайта, във фейсбук страницата и на техния инстаграм профил. Пращат имейли на всички свои приятели, имат и списък на дарители. Някои разглеждат новия им проект, а други направо даряват средства, защото вече им имат доверие. Един път в годината, обикновено през май организират благотворително парти. Събирали са се на различни места - в консулството в Ню Йорк, в клубове, а тази година са били в посолството ни във Вашингтон, където местни българи са им помогнали с организацията. Никой от екипа не получава нито цент за работата си. До момента са пристигали дарения от българи и чужденци от 5 континента: от САЩ, Германия, Франция, България, Малта, Чехия, Швеция, Белгия, Австрия, Австралия, Обединени Арабски Емирства, Китай, Хонг Конг, Великобритaния, Япония и Южна Африка.

След бързия успех с „Пирогов” екипът решава да помогне на училището за деца с нарушено зрение „Иван Шишманов” във Варна. Събират 26 хиляди долара. Осигуряват окабеляване за интернет и уай-фай за цялото училище и за спалните помещения, а също и компютри. Интернет доставчикът Lan Ultra се отказва изцяло от печалбата си и инсталира уай-фай безплатно, а Vali Computers им правят голямо намаление за компютрите.

Построяват изцяло детска площадка, специализирана за деца с нарушено зрение. „Беше много трудно да изградим цялото съоръжение от дистанция, но нашият вицепрезидент Камен Стойков ръководеше нещата от тук, а родителите му бяха нашите хора във Варна”, казва Поли Йорданова. Цяла година продължава осигуряването на документацията под ръководството на Камен от Ню Йорк. После той ръководи строителството от Щатите, а родителите му са денонощно на площадката във Варна, докато не я завършват.

В Пловдив помагат на Центъра за деца със специални нужди „Стефан Караджа”. Събират 43 хиляди долара. Тъй като едната сграда на центъра е изгоряла, държавата я възстановява, но остава празна. Нужни са специализирани кабинети и педагозите молят екипа да оборудва поне една стая. Те обаче успяват да оборудват 5 - за арт терапия, музика, Монтесори терапия, кинезитерапия и логопедичен кабинет. Осигуряват мебели, учебни помагала, материали. Купуват и специализиран софтуер и компютри, помагащи за децата с нарушено зрение, като ги стимулират да комуникират чрез невербални методи. „Качихме едно клипче с дете, което не чува и не говори, а „слуша” музика чрез ритмични движения на екрана. Видеото докосва всеки, който го гледа”, споделя Поли Йорданова.

[modula id="3475899"]

В село Русаля, близо до Велико Търново, двама български художници и артисти създават училище за изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов”. Обучават и възпитават деца, чиито родители не могат да се грижат за тях. Идеята е да ги извадят от токсичната среда. Вземат ги от улицата, където няма какво друго да правят, освен да просят или да крадат. Обучават ги на най-различни занаяти и им дават професия.

Всяка година за учителите е борба за оцеляване, защото държавата им отпуска много малка част от необходимите средства за издръжка на дома. Останалата част се поема от дарители, съпричастни на тяхната кауза. В началото екипът на Children of Bulgaria обявява сумата от 25 хиляди долара, но приходите буквално я удвояват. Със събраните 50 хиляди долара осигуряват храна и отопление за училището за 2 години и половина. Купуват на децата и чаршафи, одеяла, пижами, учебни материали.

Тогава младите професионалисти решават да подкрепят болница в най-бедния район на ЕС - Северозапада. За Окръжна болница - Враца в момента събират средства за детско и родилно отделение, за осигуряването на 2 ехографа, родилно легло и гинекологичен стол за прегледи. И отново се целят нависоко - 50 хиляди долара. „На сайта на организацията www.childrenofbulgaria.org може да ни пишат както нуждаещи се от помощ, така и хора, които желаят да помогнат”, казва Поли Йорданова.

Президентът на Children of Bulgaria Полина Йорданова завършва бакалавър по финанси в Slippery Rock University в Пенсилвания и след това получава титлата Chartered Finansial Analyst (CFA, „дипломиран финансов анализатор”). Престижната титла се получава, след като 3 години трябва да се явява на изпити. Била е анализатор в Чикаго на компании, които се търгуват на борсата в САЩ. Участвала е като анализатор по телевизиите CNN, CNBC. След това се премества в Ню Йорк и 10 години е директор продажби на финансови база данни за опции. След над 20 години в сферата на финансите сега се е отдала на организацията и на отглеждането на двете си деца.

Директорът маркетинг и връзки с обществеността Полина Геронтиева е в САЩ от 2005 г. Завършва щатския University of Virginia с финанси и международни отношения. Веднага си намира работа в Ню Йорк, във финансовата сфера. Работилa e в дружество за частни капиталови инвестиции, a в момента е вицепрезидент в Citibank и се занимава с управление на ликвидния риск, работейки предимно с Федералната банка.

Директорът финанси Павел Пиперков е в САЩ от 2006 г. Учил е в Queens College, City University of New York с бакалавър и магистратура по счетоводство и икономика. Заемал е различни позиции в отдела за вътрешен одит на една от най-големите диверсифицирани компании в САЩ. Прави IT и финансови одити, занимава се с анализ на данни и консултантски услуги.

Освен тях, държат да споменат и другите съмишленици от основния екип, с които са едно голямо семейство: Орлин Йорданов, съосновател, изпълнителен вицепрезидент и директор на операциите, Камен Стойков, вицепрезидент и директор по развитието, Асен Харизанов, техният юридически консултант, Иглика Матеева - Дринчева, която се грижи за уеб страницата от Германия и Мая Стефанова - пиар координатор.

България е в сърцето и на тримата. Казват, че макар да са обиколили много страни, друго е усещането, когато се приберат. А Children of Bulgaria е другата тяхна връзка с родината.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл