10 години ще трябват на Северна Македония, за да постигне колективен имунитет

При сегашните нива на ваксинация, на Северна Македония ще й трябват 10 години, за да постигне колективен имунитет и да победи коронавируса, показва изследване на Bloomberg.

„Както се вижда от последните данни, средно на ден в Северна Македония се поставят 651 дози ваксина. При този темп ще са необходими още 10 години, за да се постигне имунитет при 75% от населението“, пише американската агенция.

Bloomberg изхожда от факта, че до 6 април македонските власти са успели да ваксинират само 0,3% от населението с 14 хиляди дози.

Два дни по-рано обаче министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче обяви различни цифри. Според него в страната е започнала „масова ваксинация на населението“, а в спортната арена „Борис Трайковски“ в Скопие (основният ваксинационен център на страната) средно се ваксинират около 300 души на час, или около 3 хиляди души на ден.

Ваксинациите напредват много по-бързо в съседните страни от региона. За да ваксинира 75% от населението, като се вземе предвид сегашният процент, Албания ще се нуждае от 9 месеца, Гърция - 12, а България - 2,9 години. Сърбия е абсолютен лидер по отношение на нивата на ваксинация на Балканите. Bloomberg изчислява, че в момента в западната ни съседка се правят средно по 62 857 ваксинации на ден, което означава, че 75% от населението ще бъде ваксинирано в рамките на 4 месеца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа